Avertisment pentru România: Moody's ne aduce la un pas de categoria de rating ”junk”

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Moody's
Moody's
Și ce înseamnă această categorie? Că țara care ajunge acolo nu este recomandată pentru investiții.

Agenţia de evaluare financiară Moody's Ratings a confirmat, vineri, ratingul României la "Baa3", dar a modificat perspectiva asociată ratingului la "negativă", de la "stabilă". Această decizie reflectă riscul slăbirii semnificative a solidităţii fiscale a României în absenţa unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală.

Motivele Deciziei

"Decizia de a modifica perspectiva la negativă reflectă riscul ca, în absenţa adoptării unor măsuri suplimentare de consolidare fiscală, soliditatea fiscală a României să slăbească semnificativ în următorii ani", a precizat agenţia Moody's.

Conform scenariului de bază al agenţiei, deficitul fiscal al României va rămâne la un nivel ridicat în 2025, la 7,7% din PIB, şi se va îmbunătăţi doar treptat ulterior. Acest fapt va conduce la o creştere a datoriei guvernamentale până la 68,5% din PIB în 2028. Fără îmbunătăţiri semnificative ale perspectivei fiscale, profilul de credit al României riscă să se deterioreze comparativ cu alte ţări cu rating "Baa3".

Factori de Stabilitate şi Vulnerabilităţi

Potrivit Moody's, confirmarea ratingului "Baa3" reflectă mărimea şi potenţialul de creştere moderat al economiei României. Cu toate acestea, profilul de credit al ţării este constrâns de vulnerabilitatea ridicată la evenimente de risc, în contextul expunerii crescute la riscurile geopolitice generate de războiul din Ucraina.

"Reducerea cu succes a deficitului şi limitarea creşterii poverii datoriei guvernamentale vor necesita, cel mai probabil, adoptarea de noi măsuri de consolidare fiscală. România s-a angajat să implementeze o reformă fiscală majoră în cadrul PNRR, a cărei adoptare va contribui, cel mai probabil, la îmbunătăţirea previziunilor noastre referitoare la deficit şi datorie, chiar dacă efectele ar urma să se resimtă abia începând din 2026. Totuşi, această reformă suferă deja întârzieri semnificative şi nu ne aşteptăm ca detaliile cu privire la amploarea şi componenţa măsurilor de creştere a veniturilor, pe care o astfel de reformă ar putea să le includă, să fie publicate decât după alegerile prezidenţiale din luna mai", a subliniat Moody's.

Proiecţii Economice

Pe baza politicilor anunţate până acum de Guvern, Moody's prognozează o scădere a deficitului fiscal de la 8,7% din PIB în 2024 la 7,7% în 2025, cu o îmbunătăţire graduală ulterioară. Totodată, povara datoriei guvernamentale este estimată să crească la 59,3% din PIB la sfârşitul anului 2025 şi la 62,7% din PIB la finele lui 2026, faţă de 48,9% din PIB în 2023.

Posibilităţi de Îmbunătăţire şi Riscuri

Moody's precizează că perspectiva de rating ar putea reveni la "stabilă" dacă indicatorii referitori la povara datoriei guvernamentale şi accesibilitatea datoriei se vor deteriora semnificativ mai puţin decât estimările actuale. Acest lucru ar necesita adoptarea de măsuri suplimentare de consolidare fiscală şi îmbunătăţirea disciplinei cheltuielilor.

În sens invers, ratingul României ar putea fi retrogradat dacă Guvernul nu va reuşi să implementeze o consolidare fiscală semnificativă în următorii ani. Un astfel de scenariu ar putea rezulta din eşecul adoptării unor noi măsuri fiscale şi din progrese limitate în îmbunătăţirea managementului politicii fiscale. De asemenea, o creştere semnificativă a riscurilor geopolitice din cauza războiului din Ucraina ar exercita presiuni negative asupra ratingului.

Context Internaţional

Moody's era singura dintre cele trei mari agenţii de rating care menţinea o perspectivă "stabilă" pentru România. Fitch Ratings şi S&P Global Ratings au deja o perspectivă "negativă", ceea ce plasează România la un pas de categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii).

Prin această decizie, Moody's atrage atenţia asupra urgenţei implementării unor reforme fiscale substanţiale pentru a preveni deteriorarea suplimentară a ratingului suveran al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel