Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
În caz contrar, țara riscă să-și piardă ratingul de investiții, care se află deja la cel mai scăzut nivel din partea tuturor celor trei mari agenții de rating.
Deficitul bugetar și riscurile economice
Conform analiștilor Federico Barriga Salazar și Gergely Kiss de la Fitch, România ar putea fi nevoită să înghețe cheltuielile și să crească veniturile pentru a reduce deficitul la nivelul de referință al UE de 3% din PIB până în 2027. Deficitul este estimat să scadă la 5,8% din PIB față de 7% în acest an, dar fără un efort semnificativ de consolidare fiscală, această reducere ar putea fi insuficientă, notează Bloomberg.
În scenariul curent, datoria publică ar putea ajunge la 80% din PIB până în 2037, ceea ce ar reprezenta un nivel "foarte ridicat pentru România", depășind media țărilor cu ratinguri similare. Fitch subliniază că presiunile negative asupra ratingului ar putea crește, mai ales dacă credibilitatea politicilor economice va fi afectată de slăbiciunile fiscale.
Provocările guvernului și măsurile necesare
România a depășit anul acesta pragul de 50% datorie publică din PIB, în contextul unor cheltuieli mari, inclusiv majorări de pensii, și cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din 24 noiembrie. Cele două partide principale care formează coaliția de guvernare au continuat să sprijine programele de extindere a pensiilor, o politică populară în rândul cetățenilor, dar care pune o presiune semnificativă pe bugetul de stat.
România se află sub procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene încă dinainte de pandemie și a cerut Comisiei Europene o perioadă de șapte ani, începând din 2024, pentru a reduce deficitul la limita de 3%. Cu toate acestea, țara nu a prezentat încă un plan clar pentru atingerea acestui obiectiv.
Pași mici înainte, dar soluții după alegeri
În fața unui risc de deficit mai mare decât se aștepta, guvernul a adoptat deja unele măsuri, cum ar fi limitarea cheltuielilor și o amnistie fiscală pentru cetățenii cu restanțe la taxe. Cu toate acestea, sunt așteptate schimbări mai semnificative după alegeri, în funcție de evoluțiile politice și economice.
Analiștii Fitch subliniază că România are nevoie de mai mult de patru ani pentru a aduce datoria publică în limite acceptabile, iar situația actuală reprezintă o provocare majoră pentru stabilitatea economică a țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...