Avertismentul unui strateg: Wall Street va pierde mai mult de 20% în 2025

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
Potrivit lui David Roche, de la Quantum Strategy, piețele americane nu vor scăpa de o scădere de cel puțin 20% în 2025. Dar Rezerva Federală Americană dispune de o mare marjă de manevră, adăugă expertul. Fiind de altă părere, Cole Smead crede că Fed „încearcă să lupte împotriva unei fantome”.

O scădere sub așteptări a ratelor dobânzii, încetinirea economiei și bula inteligenței artificiale, sunt cele trei elemente care vor explica de ce Wall Street va intra pe o „piață de urs”, adică pe o piață în scădere, cu peste 20%, începând cu sfârșitul acestui an și în 2025, potrivit lui David Roche, de la firma Quantum Strategy, intervievat luni de CNBC, „știm perfect ce va provoca”.

Pentru David Roche, Rezerva Federală nu se mișcă suficient de repede pentru a-și amorsa pivotul monetar, în timp ce alte bănci centrale importante s-au angajat deja de o manieră moderată să scadă costul banilor. El observă că Fed rezistă așteptării pieței de a vedea ratele dobânzilor revenind la nivelul de 3,50%. Dobânda Fed este fixată în prezent în intervalul de 5,25 până la 5,50%, un maxim al ultimilor 20 de ani. Prognoza medie a băncii centrale pentru 2025 se situează la 4,1%, în timp ce așteptările pieței, calculate de instrumentul dezvoltat de CME Group pe baza contractelor viitoare, sunt sub acest nivel.

„Poate de la sfârșitul acestui an”

Al doilea element de îngrijorare, profiturile companiilor nu vor bucura din cauza încetinirii economiei. Și, nu în cele din urmă, sectorul AI, care a intrat într-o bulă din care va ieși în următoarele șase luni, estimează David Roche, în opinia căruia, va fi unul dintre factorii care explică deteriorarea mediului economic.

„Cred că acești trei factori vor provoca o piață de urs de cel puțin 20% în 2025”, a declarat el pentru CNBC, „poate de la sfârșitul acestui an”, o predicție care ignoră, totuși, rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie anul curent. 

Rezerva Federală a optat pentru status quo în urmă cu două săptămâni, iar cifrele slabe privind activitatea industrială și ocuparea forței de muncă pentru luna iulie publicate ulterior au alimentat temerile că instituția ar fi ratat momentul oportun și că inerția sa accelerează intrarea țării în recesiune. De acum înainte, ochii sunt ațintiți pe întâlnirea din 17-18 septembrie.

„Fed încearcă să lupte cu o fantomă”

Strategul consideră, totodată, că „dacă situația se înrăutățește, Fed va avea, probabil, suficient spațiu de manevră pentru a-și reduce ratele”. Un punct de vedere care nu este însă neîmpărtășit de Cole Smead, fondatorul Smead Capital Management, care la rândul său a estimat că Rezerva Federală ar putea, dimpotrivă, să nu dispună de destul libertate, deoarece continuă să se străduiască să lupte împotriva efectelor secundare ale măsurilor de relansare bugetară. „În anumite privințe, Fed încearcă să lupte cu o fantomă, care reprezintă o sumă uriașă de cheltuieli consacrate deficitului federal, de 7% din PIB-ul SUA. Și este foarte dificil să contracarezi o astfel de problemă pe care nu tu ai creat-o și cred că Jay Powell face tot ce poate pentru a înțelege această problemă și pentru a o combate cu politica monetară. Dar este o problemă bugetară, iar această problemă bugetară nu va dispărea prea curând. »

Recesiune: instrucțiuni de utilizare

O recesiune este un eveniment rar. Nu este o simplă încetinire a creșterii economice. Astfel, Biroul Naţional de Cercetare Economică, institutul american responsabil cu depistarea acestora, a notat doar 23 de la începutul secolului trecut. Ultima, care datează din 2020, a fost foarte scurtă - două luni - și foarte specială, pentru că era legată de pandemia de Covid-19. În medie din 1945, durata contracției economice este de 10,3 luni, iar cea a expansiunii de 64,2 luni (de la cea mai scăzută la cea mai mare activitate). NBER se bazează pe un set de indicatori economici și financiari și nu doar pe simpla contracție a PIB-ului SUA timp de două trimestre consecutive, așa cum fac majoritatea economiștilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett

pixel