Avioane Airbus și Boeing, reparate cu piese necertificate! Îngrijorare în Europa

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nimeni nu poate garanta nimic
Nimeni nu poate garanta nimic
O companie cu sediul la Londra ar fi furnizat piese necertificate pentru repararea motoarelor care echipează mai multe aeronave Airbus A320 și Boeing 737 de generație mai veche.

Autoritățile europene de reglementare în domeniul aviației au făcut recent o descoperire terifiantă: mai multe aeronave Airbus A320 și Boeing 737 de generație mai veche au fost reparate cu piese necertificate. Această informație, dezvăluită de Bloomberg, a provocat îngrijorare în întreaga industrie aviatică. Piesele ar fi fost furnizate de o companie cu sediul la Londra, AOG Technics Ltd. "Numeroase certificate de punere în funcțiune pentru piesele furnizate de AOG Technics au fost falsificate", a precizat Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) într-un comunicat.

Partenerii de producție General Electric Co. și Safran SA au participat la investigația privind presupusele documente de certificare falsificate și piese neaprobate pentru motoarele CFM56 distribuite de compania britanică. "În fiecare caz, organizația identificată ca fiind producătorul a confirmat că nu a emis certificat și nu a confecționat piesei", a precizat AESA. Din păcate, este imposibil de știut dacă piesele necertificate vor fi la fel de rezistente ca cele care provin de obicei din lanțul de aprovizionare a motoarelor. Prin urmare, experții nu pot garanta fiabilitatea lor pe termen lung.

Campanie de urmărire a pieselor

Producătorii și autoritățile de reglementare au tras un semnal de alarmă în urmă cu câteva săptămâni, declanșând o campanie mondială de urmărire a pieselor furnizate de AOG Technics și de identificare a aeronavelor în cauză. Nu se știe încă câte piese necertificate ar fi putut fi instalate și câte aeronave sunt afectate.

CFM56, cel mai bine vândut motor cu reacție din lume, echipează mii de avioane cu fuselaj îngust care alcătuiesc cea mai mare parte a flotei mondiale. El este fabricat de o societate mixtă între General Electric și Safran, denumită CFM International. Potrivit unui purtător de cuvânt al producătorului, CFM International a descoperit 72 de documente de certificare a navigabilității falsificate care acoperă 50 de numere de piese furnizate de AOG Technics pentru CFM56. Au fost descoperite, de asemenea, două documente falsificate referitoare la componente ale motorului CF6 al GE, un motor de mare capacitate anterior.

"Ne-am alertat în mod proactiv clienții și atelierele de întreținere și continuăm să lucrăm cu clienții noștri pentru a evalua autenticitatea documentației pentru piesele pe care le-au achiziționat direct sau indirect de la AOG Technics", a declarat CFM pentru Bloomberg. EASA a precizat că AOG Technics nu a furnizat detalii despre originea reală a pieselor dubioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel