Avionul invizibil al turcilor, prezentat la târgul aeronautic de la Paris

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Avionul turcesc prezentat la targul aeronautic de la Paris
Avionul turcesc prezentat la targul aeronautic de la Paris
Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de luptă de generaţia a 5-a, TF-X, relatează AFP. 

În acest stadiu, este vorba doar despre macheta unui bireactor, prezentată cu mare pompă publicului, însă mesajul este clar: chiar dacă Turcia nu va putea achiziţiona avionul american F-35, la care este totuşi partener de la lansarea programului, va avea propriul aparat 'invizibil'. 

'Am promis ţării noastre că va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa', a declarat şeful companiei publice Turkish Aerospace, Temel Koti, care conduce proiectul. 

Turkish Aerospace a încheiat acorduri cu British Aerospace pentru designul aparatului, iar pentru motorizare mizează pe General Electric, până când va pune la punct propriile motoare. 

Calendarul este strâns: proiectul a fost lansat în 2013, primul zbor este prevăzut în 2025, iar intrarea în serviciu trei ani mai târziu. 

'Dezvoltarea unei industrii locale de apărare puternice şi autosuficiente este o prioritate a guvernului turc', a explicat presei Abdurrahman Can, subsecretar de stat la Apărare. 

Preşedintele american Donald Trump a dat ultimatum până la 31 iulie Turciei să renunţe la achiziţionarea de baterii de rachete antiaeriene şi antirachete S-400 ruse, necompatibile cu sistemele NATO. 

Dacă Ankara nu se va conforma, nu va mai fi considerată un partener industrial pentru avionul F-35 - pentru care Turkish Aerospace construieşte părţi din fuselajul central- şi nu va putea cumpăra cele în jur de 100 de aeronave cu care doreşte să se doteze. 

'Există câteva probleme. Intenţia noastră este, aşadar, să ne concentrăm pe produse naţionale', a afirmat Abdurrahman Can, responsabil cu industria de apărare. 

TF-X va avea drept concurenţă Sistemul de luptă aerian al viitorului' (SCAF), proiect promovat de Franţa, Germania şi Spania, şi proiectul britanic Tempest. 

'Europa nu îşi poate permite duplicarea aceloraşi sisteme (...) La un moment dat, vor exista apropieri', a mai indicat responsabilul turc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel