UE şi Ucraina presează Azerbaidjanul să faciliteze tranzitul gazelor ruseşti

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Instalație de gaz metan
Instalație de gaz metan
Uniunea Europeană şi Ucraina vin cu solicitări ferme faţă de Azerbaidjan.

Uniunea Europeană şi Ucraina au cerut Azerbaidjanului să faciliteze discuţii cu Rusia referitoare la un acord de tranzit privind gazele, care urmează să expire la finalul acestui an, a declarat pentru Reuters Hikmat Hajiyev, consilierul preşedintelui azer.

"Da, am fost abordaţi de UE şi Ucraina pentru a juca un rol în tranzitul gazelor. Lucram ca facilitatori la această problemă", a explicat Hajiyev.

Europa a încercat să renunţe la gazele ruseşti dar mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze ruseşti printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina expiră la finele acestui an. În contextul în care războiul continuă, majoritatea analiştilor se aşteaptă ca livrările de gaze ruseşti să fie oprite.

Austria încă primeşte prin această rută cea mai mare parte a gazelor.

Ucraina a anunţat că nu va extinde contractul de tranzit pe cinci ani prin care încă se transportă spre Europa aproape 15 miliarde metri cubi (bcm) de gaze ruseşti (bcm) pe an, o mică parte faţă de cantitatea de 150 miliarde metri cubi transportată în 2022. Hajiyev a refuzat să ofere mai multe detalii privind modul în care Azerbaidjanul ar putea facilita un contract alternativ pentru a aduce gaze din Rusia în Europa.

De asemenea, importurile UE de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au crescut la 18 miliarde metri cubi, pentru a compensa pierderea gazelor aduse prin conducte.

Uniunea Europeană încearcă să-şi diversifice importurile de gaze şi a semnat un acord pentru dublarea importurile de gaze azere la cel puţin 20 bcm pe an până în 2027, dar Hajiyev a avertizat că infrastructura şi finanţarea încă nu pot facilitate această expansiune.

"Avem nevoie de bani pentru a investi în zăcăminte şi sunt necesare investiţii suplimentare în conducte dar băncile nu investesc deoarece este vorba de gaze", a declarat Hajiyev, referindu-se la faptul că marile bănci limitează investiţiile în combustibili fosili în favoarea surselor de energie regenerabilă.

Firma Uniper SE, o companie de gaze naţionalizată de Germania după ce criza energetică i-a afectat modelul de afaceri, a fost implicată în discuţii, au dezvăluit sursele care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Toţi din UE spun că este nevoie de gaze dar îşi imaginează că Azerbaidjanul îşi face propriile investiţii iar apoi UE spune că nu mai sunt necesare", a afirmat Hajiyev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
FMI
Deficit
Lucrător petrolier / FOTO: Freepik

Prețul petrolului crește după scăderea accentuată din ajun

Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...

Leul s-a înviorat
Taxe / FOTO: Freepik

Taxe vamale de 3000%? Nimic nu pare imposibil

Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...

Cip / sursa foto: Freepik.com
Cu gândul la afaceri
Foto: AI Freepik.com
Curtea Constituțională a României
Aur și alte metale prețioase
Panouri solare / Foto: Freepik
Foto: BVB
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
Campusul Universității Harvard

Universitatea Harvard dă în judecată administrația Trump

Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...

Inspectori ANAF
Fabrică de cip-uri
Date ROBOR și IRCC
Foto: Freepik.com
Ambulanță în New York / Foto:
Foto: Freepik.com
Contoare de gaze
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel