Azomureş a realizat un produs unic în zona de Sud-Est a Europei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Compania Azomureş a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, lansarea unui ultim tip de îngrăşământ, ureea granulată, care este, potrivit reprezentanţilor combinatului, un produs unic în zona de Sud-Est a Europei, realizat în urma unei investiţii recente de 85 de milioane de euro în fabrica de uree.

"Suntem singurul producător din România şi singurul din regiune care produce uree granulată. Pot să spun că peste 90% din cantitatea de uree folosită în România este produsă de Azomureş şi avem două zone, în care livrăm atât pentru agricultură, cât şi în domeniul tehnic, pentru fabricile care produc pal melaminat", a susţinut Liviu Bădărău, directorul de vânzări al companiei.

El a precizat că producătorul din judeţul Mureş efectuează şi cercetări pentru reducerea procentului de volatilizare a îngrăşămintelor pentru agricultură. Potrivit lui Ovidiu Maior, reprezentantul PR al Azomureş, modernizarea noii fabrici de uree s-a făcut în urma unei investiţii de aproximativ 85 de milioane de euro.

Avantaj economic

Conform specialiştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată miercuri de companie, ureea granulată reprezintă un avantaj agronomic, întrucât împiedică pierderea azotului în sol cu până la 15-20% faţă de ureea clasică.

"Pierderile în sol de azot sunt cu 15-20% mai mici decât la ureea clasică, prill. Avantajul este că acele pierderi prin spălare sau volatilizare, mai ales că au intervenit aceste perioade de caniculă în care amoniacul poate să dispară, este temporizat foarte mult", a arătat profesorul Mihai Rusu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Specialiştii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au mai susţinut că testele au arătat că marele neajuns al ureei clasice este pierderea de azot în atmosferă în condiţii de secetă, dar că ureea granulată, prin sistemul de granulare, împiedică pierderea în atmosferă a azotului, care poate fi preluat şi transformat în azot amoniacal de către rădăcinile plantelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel