Banca Angliei apasă pe accelerație și majorează dobânda cheie
Autor: Simona Haiduc | 04 aug 2022, 15:01
O decizie necesară
O decizie necesară
Banca Angliei (BOE) a trecut joi la o viteză mare în lupta ei împotriva inflației, majorând dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, după cinci creșteri consecutive de doar 25 de puncte de bază.

În condițiile în care prețurile de consum din Marea Britanie au afișat, în luna iunie, o creștere de 9,4% de în ritm anual, BOE a majorat dobânda cheie de la 1,25% la 1,75%, așa cum se așteptau majoritatea investitorilor.

Cea de-a șasea majorare consecutivă a ratei dobânzii de către Banca Angliei are loc într-un context economic și politic complex în Marea Britanie. După o serie de scandaluri, premierul Boris Johnson a anunțat la 7 iulie că demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator, deschizând astfel calea pentru înlocuirea sa la șefia guvernului. Ministrul de externe Liz Truss și fostul cancelar al Trezoreriei, Rishi Sunak, sunt în cursă pentru a-l înlocui. Un vot al membrilor Partidului Conservator va determina cine va conduce partidul și va deveni prim-ministru în acest proces. Se așteaptă ca rezultatele votului să fie anunțate la începutul lunii septembrie.

Pe plan economic, Marea Britanie se confruntă cu numeroase incertitudini, în special legate de Brexit și de războiul din Ucraina, care a dus la o creștere a prețurilor la energie și la anumite mărfuri. Creșterile de dobândă implementate de BOE afectează, de asemenea, gospodăriile prin creșterea costurilor de împrumut.

În pluls, BoE anticipează că recesiunea în Marea Britanie ar urma să dureze cinci trimestre, iar rata inflației va atinge vârtul de 13,4% în ultimele trei luni ale acestui an. De asemenea, Banca Angliei va înceta să reinvestească obligațiunile suverane ajunse la maturitate. 

Guvernatorul BOE, Andrew Bailey, va comenta decizia băncii centrale în cadrul unei conferințe de presă programată pentru a doua parte a zilei. 

Citește și O nouă veste proastă! Adrian Negrescu: ”BNR se află cu spatele la zid”

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusitate pentru DCBusiness, despre efectele pe care le-ar putea provoca o eventuală decizie a Băncii Naționale a României de a majora dobânda cheie. 

O armă cu două tăișuri

BNR se află cu spatele la zid. N-a reușit să asigure stabilitatea prețurilor, n-a reușit să preîntâmpine efectele novice ale inflației în economie iar singura armă pe care o mai are este dobânda cheie. O armă cu două tăișuri. Pe de o parte, creșterea dobânzii este menită să stăvilească inflația, pe de altă parte pune o și mai mare presiune pe creditare. Credite mai scumpe înseamnă că oamenii vor cheltui mai puțin, iar firmele vor produce mai scump.

Cerc vicios

BNR se află într-un cerc vicios din care nu poate ieși decât cu decizii dure, dar necesar. O creștere cu încă 1 pp a ratei de politică monetară o văd absolut normală în această situație, urmată apoi, în funcție de efecte, de alte creșteri ale dobânzii cheie până la finele anului.

Numai așa economia se va însănătoși

Din păcate economia este ca un bolnav care va trebui să treacă prin boală (recesiune) ca să se facă bine. Ca să nu ajungem la terapie intensivă din punct de vedere economic, să nu ajungem la complicații (incapacitate de plată, etc.), e nevoie ... Citește în continuare AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?