Banca Angliei majorează rata dobânzii şi estimează că Marea Britanie va evita recesiunea

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Banca Angliei
Banca Angliei
Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din 2008, şi se aşteaptă ca Marea Britanie să evite recesiunea iar rata inflaţiei să înceapă să scadă.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 4,25% până la 4,50%, a 12-a creştere consecutivă a costurilor de împrumut, dar în linie cu previziunile analiştilor.

Banca Angliei nu mai previzionează o recesiune, după ce a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei britanice, şi se aşteaptă ca ritmul de scădere al inflaţiei să fie mai lent decât spera, în principal în urma creşterilor persistente ale preţurilor alimentelor.

"Dacă vor fi dovezi ale unor presiuni mai persistente, atunci va fi necesară o nouă înăsprire a politicii monetare", se arată în comunicatul BoE, preluat de agențiile internaționale de presă.

În condiţiile declinului preţurilor energiei, Banca Angliei se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă la 5,1% până la finalul anului, de la un nivel de 10,1% în martie. De asemenea, BoE nu se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta sa de 2% până în 2025.

În plus, Banca Angliei previzionează un ritm mai solid de creştere a salariilor şi o rată mai scăzută a şomajului, faţă de estimarea din februarie. Instituţia a indicat un avans al economiei britanice de 0,25% anul acesta - după ce în februarie prognoza un declin de 0,5%.

Scăderea preţurilor energiei, stimulentele fiscale şi îmbunătăţirea încrederii companiilor şi consumatorilor au determinat BoE să anunţe cea mai semnificativă revizuire în creştere din 1997 a proiecţiilor privind economia, eliminând referirile la recesiunea prognozată anterior şi anticipând că economia reală va înregistra un nivel cu 2,25% mai ridicat până la mijlocul lui 2026, decât estima în februarie 2023.

Pe aceeași temă: BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 7%

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a decis păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ultima majorare a dobânzii cheie a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie, când banca centrală a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior.

Conform comunicatului de presă al băncii centrale, rata anuală a inflaţiei a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53%, de la 15,52% în februarie, în principal pe fondul diminuării preţului combustibililor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

BNR menţionează că, pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuală a inflaţiei s-a redus astfel considerabil (de la 16,37% în decembrie 2022), înregistrând prima scădere din ultimele 9 trimestre, aşa cum s-a anticipat. Scăderea a fost determinată în principal de descreşterea amplă a dinamicilor preţurilor combustibililor şi energiei electrice, sub influenţa unor efecte de bază consistente şi a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare şi compensare a preţurilor la energie. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel