Banca Angliei sfidează așteptările piețelor și menține nemodificată rata dobânzii
Autor: Mara Ivan | 04 noi 2021 / 15:35
Banca a anunțat că menține programul de achiziții de obligațiuni
Banca a anunțat că menține programul de achiziții de obligațiuni
Banca Angliei (BoE) a sfidat aşteptările pieţelor, menţinând dobânda de bază la nivelul record de 0,1% şi punând mai presus temerile privind încetinirea economiei de îngrijorările legate de creşterea inflaţiei, transmit Bloomberg şi Reuters.

Analiştii se aşteptau ca Banca Angliei să înceapă majorarea dobânzii, care ar fi urmat să ajungă la 1% anul viitor. Luna trecută, guvernatorul BoE, Andrew Bailey, vorbea despre necesitatea de a acţiona pentru a ţine sub control inflaţia.

Recentele date economice consolidează opinia că actualele costuri de împrumut vor trebui să crească "în următoarele luni" pentru a menţine inflaţia în linie cu ţinta Băncii Angliei, de 2%. Dar se menţin incertitudini majore privind piaţa forţei de muncă, după încheierea schemei guvernamentale de sprijinire a locurilor de muncă, a apreciat joi Comitetul de politică monetară al BoE.

Banca Angliei se aşteaptă acum ca rata inflaţiei să ajungă la 5% în aprilie 2022, cea mai ridicată estimare din 2011. Majoritatea oficialilor britanici estimează că inflaţia ridicată va fi temporară iar BoE susţine că doar politica monetară nu poate preveni majorarea preţurilor de consum.

De asemenea, Banca Angliei a înrăutăţit estimările privind avansul economiei în 2021 şi 2022 la 7% şi, respectiv, 5%. De asemenea, creşterea va încetini semnificativ la 1,5% în 2023 şi la 1% în 2024.

G Ad:

Citește și Intesa Sanpaolo a îmbunătăţit previziunile anuale de profit

A cincea economie mondială ar urma să revină în primul trimestru din 2022 la nivelul de dinaintea pandemiei. Anterior, BoE estimase că în trimestrul patru din 2021 economia va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.

Banca Angliei a anunţat că menţine programul de achiziţii de obligaţiuni, a cărui valoarea totală este de 895 miliarde lire sterline.

Până acum, majoritatea băncilor centrale din ţările bogate au dat asigurări că nu se grăbesc să retragă măsurile de stimulare masive furnizate pentru a sprijini redresarea economiilor în urma pandemiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greva STB are șanse mici să se termine

Șansele ca greva de la STB să se termine sunt foarte...

Testare gratuită COVID-19. Lista completă a farmaciilor

Ministerul Sănătății a modificat lista farmaciilor unde...

Cum afli câți bani ai la Pilonul II de pensii

În România există trei categorii de pensii, Pilonul 1 la...

Curs valutar BNR: Ce se întâmplă cu AURUL, LEUL și EURO

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro,...

Bloomberg: Renault vrea să-și extindă afacerea din China

Directorul general al Renault, Luca de Meo, s-a săturat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro