Banca Naţională a Austriei (ONB) a subliniat însă că prognoza sa cu privire la evoluţia produsului intern brut se bazează pe ipoteza că majoritatea măsurilor de izolare, introduse pentru combaterea coronavirusului, vor fi eliminate în al doilea trimestru.
"Prima estimare a cercetătorilor ONB arată un declin al PIB-ului real în Austria cu peste 3% conform unui scenariu moderat privind COVID-19", a declarat guvernatorul ONB, Robert Holzmann. "Dacă acest scenariu nu se va materializa, estimările vor trebui să fie revizuite în mod semnificativ în jos", a precizat Holzmann, adăugând că prognoza este supusă unui grad ridicat de incertitudine şi că este prea devreme pentru a evalua n mod adecvat impactul pandemiei.
Austria a închis şcolile, restaurantele, barurile, teatrele şi alte locuri de adunare, inclusiv magazinele care nu vând produse esenţiale. Oamenilor li s-a spus să stea în casă şi să lucreze de acasă dacă este posibil. Majoritatea acestor măsuri sunt valabile până în data de 13 aprilie, dar sunt aşteptate să fie prelungite.
Citește și Covid-19: Guvernul Austriei alocă 38 mld. de euro companiilor
Conform unor slide-uri prezentate marţi de Holzmann la o conferinţă de presă, pandemia de coronavirus ar urma să şteargă 4,4 puncte procentuale din PIB-ul Austriei în 2020, ceea ce ar însemna o contracţie economică de 3,2% în acest an comparativ cu 2019. De asemenea, ONB prognozează pentru acest an un deficit bugetar de 5,4% din PIB, în condiţiile în care guvernul a pus la dispoziţie zeci de miliarde de euro pentru ajutoare economice.
Săptămâna trecută, institutul de cercetări economice Wifo, care elaborează prognozele economice utilizate de guvernul de la Viena, a prognozat o contracţie de 2,5% a PIB dacă măsurile de izolare vor fi relaxate în luna mai iar situaţia va reveni la normal în cursul verii.
Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a Austriei, fiecare săptămână de izolare costă 0,53% din PIB-ul anual sau 2,1 miliarde de euro. Holzmann a mai spus că ONB nu poate oferi o prognoză de inflaţie dar că, cel mai probabil, impactul pandemiei va fi unul negativ. Săptămâna trecută, ONB şi-a revizuit, în jos, prognoza de inflaţie pentru acest an, până la 1,2%, din cauza scăderii preţului petrolului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...