Banca Centrală a Chinei se pregătește să scadă dobânda cheie pentru a redresa economia
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
China / sursa foto: Freepik.com / user6702303
China / sursa foto: Freepik.com / user6702303
Banca centrală a Chinei a anunțat marți măsuri ample de stimulare monetară și de sprijinire a pieței imobiliare pentru a redresa o economie care se confruntă cu presiuni deflaționiste puternice și în pericol de a rata obiectivul de creștere din acest an.

Aceste măsuri reprezintă o nouă încercare a oficialilor chinezi de a restabili încrederea în a doua cea mai mare economie a lumii, după o serie de date dezamăgitoare din ultimele luni, scrie Reuters.

Analiștii au remarcat însă absența oricăror politici menite să sprijine activitatea economică reală. Având în vedere cererea slabă de credite din partea întreprinderilor și a consumatorilor, este posibil să fie nevoie de mai multe stimulente fiscale care să completeze măsurile anunțate de Banca Populară a Chinei astfel încât creșterea să revină pe o traiectorie către obiectivul de aproximativ 5% din acest an.

„Acesta este cel mai semnificativ pachet de stimulare al PBOC după primele zile ale pandemiei. Dar s-ar putea să nu fie suficient”, a declarat analistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

Acțiunile și obligațiunile chineze au crescut, iar acțiunile asiatice au atins maximul ultimilor 2 ani și jumătate, guvernatorul Pan Gongsheng anunțând planurile de a reduce costurile de împrumut și de a injecta mai multe lichidități în economie, precum și de a ușura povara rambursării ipotecilor de către gospodării.

 

Reducerea dobânzii cheie

Pan a declarat în cadrul unei conferințe de presă că banca centrală va reduce în viitorul apropiat cu 50 de puncte de bază cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o dețină ca rezerve - cunoscută sub denumirea de ratele rezervelor minime obligatorii (RRR).

Acest lucru ar produce aproximativ 1 trilion de yuani (142 de miliarde de dolari) pentru noi împrumuturi. În funcție de situația lichidității pieței în cursul acestui an, RRR ar putea fi redus în continuare cu 0,25-0,5 puncte procentuale, a declarat Pan.

De asemenea, PBOC va reduce rata repo pe șapte zile (dobânda la care băncile comerciale pot împrumuta bani de la o bancă centrală pe termen scurt) cu 0,2 puncte procentuale, la 1,5%. Rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu va scădea cu aproximativ 30 de puncte de bază, iar ratele primelor împrumuturi cu 20-25 puncte de bază.

„Mișcarea vine probabil un pic prea târziu, dar este mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat unul dintre economiștii Natixis.

 

Piața imobiliară

Pachetul de sprijinire a pieței imobiliare a inclus, printre alte măsuri, o reducere cu 50 de puncte de bază a ratelor medii ale dobânzilor pentru creditele ipotecare existente și o reducere la 15% a cerinței privind avansul minim pentru toate tipurile de locuințe.

Piața imobiliară din China se află într-o recesiune severă de când a atins nivelul maxim în 2021. O serie de dezvoltatori au intrat în incapacitate de plată, lăsând în urmă numeroase apartamente nedorite și o listă îngrijorătoare de proiecte nefinalizate.

Ca răspuns, Beijingul a eliminat multe restricții privind achiziționarea de locuințe și a redus puternic ratele ipotecare și cerințele privind avansul, însă până în prezent nu a reușit să revigoreze cererea sau să stopeze prăbușirea prețurilor locuințelor, care au scăzut în august în cel mai puternic ritm din ultimii nouă ani.

Criza imobiliară a afectat puternic economia și a paralizat încrederea consumatorilor, având în vedere că 70% din economiile gospodăriilor sunt investite în bunuri imobiliare.

De asemenea, PBOC a introdus două noi instrumente pentru a stimula piața de capital.

Primul - un program de swap cu o valoare inițială de 500 de miliarde de yuani - permite fondurilor, asigurătorilor și brokerilor să aibă acces mai ușor la finanțare pentru a cumpăra acțiuni, iar al doilea oferă băncilor comerciale împrumuturi ieftine de până la 300 de miliarde de yuani din partea PBOC pentru a le ajuta să finanțeze achizițiile și răscumpărările de acțiuni ale altor entități.

Ultimele măsuri chineze vin după ce, săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA a redus în mod substanțial, cu 50 de puncte de bază, rata dobânzii, permițând PBOC să relaxeze condițiile monetare fără a pune prea multă presiune pe yuan.

„Există încă loc pentru o relaxare suplimentară în lunile următoare, deoarece majoritatea băncilor centrale globale sunt acum pe o traiectorie de reducere a ratelor”, a declarat Lynn Song, economist șef pentru China extinsă la ING.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Hidroelectrica

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a devenit compania cu unul dintre...

MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/994234/
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
Arme / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Adrian Câciu. Foto: Crişan Andreescu
Foto: Pexels.com
„Miner de Bitcoin” / sursa foto: Freepik.com
Boeing
X, sursa foto: Freepik.com
Să aveți o zi bună! / FOTO: Freepik
Investiții
Fabrică ABEE
Aurul profită întotdeauna de orice stare de tensiune

Prețul aurului a stabilit un nou record absolut!

Metalul galben pare decis să o ia înaintea tuturor...

OMV
Asigurare RCA

Propunere: Plafonarea RCA până la 31 decembrie 2024

Autorităţile propun, printr-un proiect de Hotărâre de...

Casa de licitație / FOTO: Facebook

Unic și misterios: Un colier cu diamante scos la licitație

Nici până acum nu se știe proveniența exactă a pietrelor...

S-au împărțit bani / FOTO: Freepik
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro
Bursa de Valori București
Discuții, negocieri / FOTO: Freepik

De ce băncile franceze nu atrag cumpărători

În condițiile în care Unicredit nu mai face secret din...

Telegram / sursa foto: Wikimedia Commons / Yuri Samoilov
Pentru diferite nevoi

A fost majorat bugetul asigurărilor sociale de stat

Prin Ordonanță de urgență a fost rectifict bugetul...


pixel