Banca Centrală a Elveției reduce rata dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Elveția
Elveția
Banca Centrală a Elveției urmează exemplul Fed sau al Băncii Centrale și reduce costurile de împrumut.

Banca Națională a Elveției (SNB) a redus joi ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, după ce Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală a SUA au redus la rândul lor costurilor de împrumut și au lăsat loc pentru alte reduceri ale ratelor pe măsură ce inflația se răcește brusc.

SNB a redus dobânda sa de politică monetară la 1%, cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2023, conform Reuters. Această reducere a fost a treia din acest an.

Decizia, ultima din mandatul de 12 ani al președintelui SNB, Thomas Jordan, a fost posibilă având în vedere o creștere mai slabă a prețurilor în Elveția - care a încetinit la 1,1% în august și s-a situat în intervalul țintă 0-2% al băncii centrale în ultimele 15 luni.

SNB este pregătită să reducă din nou ratele dobânzilor, a declarat Jordan după decizia de joi, menționând că presiunea inflaționistă din Elveția a scăzut semnificativ.

„S-ar putea să fie necesare noi reduceri ale ratei de politică monetară a SNB în trimestrele următoare pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, a declarat el la o conferință de presă după cea de-a 42-a și ultima sa reuniune de politică monetară.

Succesorul său, Martin Schlegel, a confirmat punctul de vedere al SNB potrivit căruia inflația ar putea continua să scadă și că sunt probabile noi reduceri ale dobânzilor, deși nu a oferit nicio garanție.

„Este important de știut că nu oferim îndrumări pentru viitor și nu promitem acest lucru niciodată, dar dacă vă uitați la condițiile monetare, la situația actuală, nu este improbabil să reducem și în decembrie”, a declarat Schlegel într-un interviu pentru Reuters.

Actualul vicepreședinte al SNB, care preia marți conducerea băncii centrale, nu a dat indicații cu privire la posibile mișcări în viitorul mai îndepărtat.

Succesul SNB în combaterea inflației i-a permis să devină liderul băncilor centrale în scăderea costurilor de împrumut, reducând ratele atât în martie, cât și în iunie.

Schlegel a declarat că decizia de a reduce din nou ratele a fost favorizată de o presiune inflaționistă mai slabă în Elveția, SNB reducându-și previziunile privind inflația pentru 2025 și 2026 și preconizând o creștere a prețurilor de consum de 0,6% în al doilea trimestru din 2027.

Acesta a subliniat, de asemenea, creșterea valorii francului elvețian ca un factor care contribuie la inflația scăzută și a recunoscut dificultățile pe care moneda le-a cauzat exportatorilor elvețieni care se confruntă deja cu o cerere slabă din străinătate

Francul s-a apreciat în ultimele săptămâni, atingând la începutul lunii august cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani în raport cu euro.

„Nu numai că SNB face foarte clar faptul că ar putea fi necesare reduceri suplimentare ale ratei dobânzii, dar și-a revizuit și previziunile privind inflația foarte brusc în jos, și mult mai brusc decât se aștepta”, a spus Charlotte de Montpellier, economist senior la ING.

SNB și-a redus previziunile privind inflația pentru 2024 la 1,2%, față de previziunile de 1,3% din iunie. De asemenea, și-a redus previziunile pentru 2025 la 0,6% de la 1,1% anterior și pentru 2026 la 0,7% de la 1,0%.

„Cu o inflație estimată acum la o medie de 0,6% în 2025 și de 0,7% în 2027, SNB pare să dorească să trimită un semnal foarte clar piețelor că vor urma noi reduceri ale ratelor, pentru a slăbi francul elvețian”, a mai declarat Charlotte de Montpellier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

OECD
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Știrile dimineții
Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com

pixel