Banca centrală a Japoniei a majorat ratele dobânzilor, pentru a doua oară în ultimii 17 ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Yen japonez / sursa: Freepik.com
Banca centrală a Japoniei a majorat costul împrumuturilor pentru a doua oară din 2007, încercând să stabilizeze politica monetară în a patra cea mai mare economie a lumii.

Banca Japoniei (BoJ) și-a majorat rata dobânzii cheie la „aproximativ 0,25%”, de la intervalul anterior de 0% la 0,1%.

De asemenea, a prezentat un plan de derulare a programului său masiv de cumpărare de obligațiuni, pe măsură ce renunță la un deceniu de măsuri de stimulare a economiei, relatează BBC.

Măsura vine cu câteva ore înainte ca Rezerva Federală a SUA să anunțe ultima sa decizie privind rata dobânzii, în timp ce un anunț este așteptat joi și din partea Băncii Angliei.

„Majorarea ratei a fost așteptată pe scară largă după ce presa internă a anunțat decizia înainte de termen marți seara”, a declarat Stefan Angrick, economist senior la Moody's Analytics.

„Cu toate acestea, măsura este una incomodă în contextul unei serii de date economice slabe și al lipsei unei inflații determinate de cerere”.

Cifrele oficiale au arătat că economia Japoniei s-a contractat cu 2,9% în termeni anuali în perioada ianuarie-martie, în timp ce prețurile de consum au crescut cu 2,6% în iunie față de anul precedent, sub așteptări.

„În ciuda cheltuielilor de consum slabe, oficialii BoJ au trimis un semnal decisiv prin creșterea ratelor dobânzilor, permițând o reducere mai treptată a bilanțului”, a declarat Frederic Neumann, economist șef pentru Asia la HSBC.

„Cu excepția unor perturbări majore, BoJ este pe cale să înăsprească în continuare politica monetară, cu o nouă creștere a dobânzii până la începutul anului viitor”, a adăugat el.

În martie, BoJ a majorat costurile de împrumut pentru prima dată din 2007. În contextul în care nu mai existau alte țări în lume cu rate negative ale dobânzii.

În 2016, BoJ a redus principala sa rată a dobânzii sub zero, în încercarea de a stimula economia stagnantă a țării.

Atunci când ratele negative sunt în vigoare, oamenii trebuie să plătească pentru a depune bani într-o bancă. Aceste măsuri au fost utilizate de mai multe țări pentru a încuraja oamenii să își cheltuiască banii în loc să îi depună la bancă.

În timpul pandemiei, băncile centrale din întreaga lume au redus ratele dobânzilor, încercând să contracareze impactul negativ al închiderii și blocării frontierelor.

În acea perioadă, unele țări, printre care Elveția și Danemarca, precum și Banca Centrală Europeană, au introdus rate negative ale dobânzii.

De atunci, băncile centrale din întreaga lume, precum Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei, au majorat ratele dobânzilor pentru a limita creșterea prețurilor.

Economia japoneză s-a contractat la o rată anuală de 1,8% în primul trimestru al acestui an, ușor mai bine decât estimarea inițială de contracție de 2,0%, potrivit datelor guvernamentale revizuite luni, citate de APNews.com

Revizuirea s-a datorat investițiilor din sectorul privat, la minus 0,4%, față de minus 0,5% anterior. Totodată, deprecierea yenului a dus la un boom al turismului în ultimele luni. Totuși, un yen mai slab face ca importurile să fie mai scumpe, un punct sensibil pentru o națiune care importă aproape toată energia sa. Scăderea cheltuielilor de consum a fost, de asemenea, o frână pentru economie. Consumul privat reprezintă jumătate din activitatea economică a Japoniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel