Banca centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie, în lupta acerbă contra inflației

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Economia Rusiei
Economia Rusiei
Instituția responsabilă cu aplicarea politicii monetare din Rusia recurge la măsuri drastice pentru a redresa inflația care dă semne că se va înrăutăți.

Banca centrală a Rusiei a majorat vineri dobânda cheie cu 200 de puncte de bază, la 18%, în contextul în care se confruntă cu o inflație ridicată, aducând costul împrumuturilor la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

De asemenea, autoritatea de reglementare și-a revizuit previziunile privind inflația pentru 2024, majorându-le la 6,5-7,0%, și a semnalat că ar putea crește în continuare ratele dobânzilor. În 2025, inflația anuală va scădea la 4,0-4,5%, în conformitate cu obiectivul preconizat de banca central a Rusiei.

Piața se aștepta la această majorare, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor, deși unele voci discordante din elita rusă au favorizat o abordare mai prudentă.

Dobânda cheie este acum la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Banca Rusiei a majorat ratele la 20% într-o mișcare de urgență la scurt timp după ce Kremlinul a trimis trupe rusești în Ucraina în februarie 2022.

„Inflația s-a accelerat și se dezvoltă semnificativ peste previziunile din aprilie ale Băncii Rusiei. Creșterea cererii interne depășește în continuare capacitățile de extindere a ofertei de bunuri și servicii”, a declarat banca centrală.

„Revenirea inflației la țintă necesită condiții monetare considerabil mai stricte decât se presupunea anterior. Banca Rusiei va lua în considerare necesitatea unei noi majorări a dobânzii cheie la următoarele sale reuniuni”, a adăugat banca centrală.

Următoarea decizie privind rata dobânzii este programată pentru 13 septembrie.

Banca centrală a remarcat o „deviere ascendentă a economiei ruse de la o traiectorie de creștere echilibrată” și a indicat penuria de forță de muncă și expansiunea continuă a împrumuturilor cu amănuntul și corporative drept factori-cheie ai inflației ridicate, a declarant guvernatorul instituției Elvira Nabiullina.

Banca centrală și-a majorat previziunile privind creșterea PIB-ului în 2024 la 3,5%-4,0%, de la o previziune anterioară de 2,5%-3,5%. În anunțul său, banca centrală nu a menționat termenul „supraîncălzire”, utilizat de mulți economiști pentru a descrie starea actuală a economiei.

Chiar înainte de anunțarea ratei, Kremlinul a declarat că există „diverse opinii cu privire la supraîncălzirea economiei”. Reprezentanții Kremlinului au adăugat că „se iau măsurile necesare”.

Banca Rusiei a majorat ratele cu 850 de puncte de bază în a doua jumătate a anului 2023, inclusiv o majorare de urgență neprogramată în august, când rubla a trecut de 100 de unități pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut o politică monetară mai strictă.

Inflația, principala preocupare a băncii, s-a situat la 7,4% în 2023, comparativ cu 11,9% în 2022. În prezent, inflația se situează la 9,18%, iar economiștii se așteaptă ca în acest an să rămână mult peste ținta de 4% a băncii centrale.

Astăzi, Kremlinul s-a pronunțat și împotriva deciziei UE de acorda prima tranșă de bani ai băncii centrale rusești înghețați în occident, cu preponderență la Bruxelles. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov a spus că factorii de decizie vor lua în considerare un răspuns pe măsură, după ce Ursula von der Leyen a anunțat că va dona vineri o primă tranșă de 1,5 miliarde de euro pentru apărarea și reconstruirea Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie

pixel