Banca Centrală a Rusiei nu crede în lacrimi! Decizii de ultimă oră

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Este vorba de politica monetară și de estimările privind evoluția economiei.

Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de referinţă la 21%, în linie cu estimările, şi a păstrat previziunile privind creşterea economiei ruse în 2025 la 1% - 2%, sub prognoza Guvernului, de 2,5%, şi de la 4,1% în 2024, transmit Interfax şi Reuters.

De asemenea, estimările pentru 2026 şi 2027 au fost menţinute la 0,5% - 1,5% şi, respectiv, 1,5% - 2,5%.

"O nouă înrăutăţire a ritmului de creştere a economiei mondiale şi a preţurilor ţiţeiului, în cazul escaladării tensiunilor comerciale, ar putea avea efecte pro-inflaţioniste, prin dinamicile cursului de schimb al rublei", a indicat Banca Rusiei într-un comunicat.

Cel mai ridicat nivel din 2020

Toţi cei 25 de analişti intervievaţi de Reuters săptămâna aceasta au previzionat menţinerea dobânzii, pentru a acorda mai mult timp inflaţiei să răspundă înăspririi politicii monetare.

Din octombrie, Banca Centrală a Rusiei menţine dobânda la 21%, cel mai ridicat nivel din anii 2000, pentru a contracara inflaţia ridicată, principala dificultate cu care se confruntă economia rusă. Rubla, care s-a apreciat cu 37% faţă de dolari anul acesta, a uşurat eforturile Băncii Rusiei, făcând bunurile importate mai ieftine.

"În prezent, presiunile inflaţioniste continuă să se reducă, deşi rămân la un nivel ridicat", a informat Banca Rusiei, care a menţinut prognoza de inflaţie în 2025 la 7% - 8%, Ţinta de inflaţie a Băncii Rusiei este de 4% şi se aşteaptă ca acest obiectiv să fie atins în 2026.

Situația se poate înrăutăți

De asemenea, instituţia nu a exclus noi majorări ale dobânzii, spunând că se aşteaptă la un nivel mediu al ratei dobânzii între 19,5% - 21,5% în 2025, faţă de precedenta prognoză, de 19% - 22%.

Economia rusă a avut o evoluţie mai bună decât se estima în cei trei ani de la invadarea Ucrainei, în pofida sancţiunilor. Totuşi, ţara se pregăteşte acum de o perioadă prelungită de preţuri scăzute ale petrolului şi declinul veniturilor la buget.

Oficialii Băncii Rusiei au apreciat că activitatea economică a încetinit în primul trimestru din 2025, comparativ cu ultimele trei luni din 2024, iar ponderea companiilor care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă s-a redus.

Viitoarea reuniune de politică monetară a Băncii Rusiei este programată în 6 iunie. Planul Băncii Rusiei de a ţine sub control cererea prin majorarea dobânzii a acţionat până acum ca o frână în calea creşterii economice şi nu a stopat avansul preţurilor, apreciază analiştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel