Banca Israelului a anunţat luni că va vinde 30 de miliarde de dolari pe piaţă, prima vânzare de valută derulată vreodată de Banca Centrală din Israel, pentru a menţine stabilitatea cursului de schimb în contextul ofensivei declanşate împotriva Israelului de mişcarea islamistă Hamas, transmite Reuters.
Situație fără precedent
Imediat după acest anunţ, şekelul s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul până la 3,945 şekeli pentru un dolar, cel mai redus curs de schimb de la începutul lui 2016. "Suntem într-o situaţie de securitate fără precedent şi estimările noastre sunt că piaţa ar pute ajunge într-o situaţie de divergenţă fără anunţarea intervenţiei noastre", a declarat Golan Benita, directorul Departamentului de pieţe financiare din cadrul Băncii Israelului.
Moneda israeliană s-a depreciat deja cu 10% de la începutul acestui an şi până în prezent, până la un curs de 3,86 şekeli pentru un dolar, pe fondul turbulenţelor politice din Israel, şi ca urmare a ceea ce se aşteaptă să fie un război îndelungat cu Hamas.
Sau așa, sau așa
Golan Benita a dezvăluit că, înainte de debutul tranzacţiilor, cursul de schimb a urcat până la 4,3 şekeli pentru un dolar pe pieţele din Asia. "De aceea a fost important pentru noi ca, înainte de debutul tranzacţiilor pe piaţa locală, să creştem incertitudinea pe piaţă sau să creştem certitudinea pe piaţă, pentru a limita cât mai mult posibil incidentele de reacţie exagerată şi să asigurăm funcţionarea normală a pieţelor", a spus Golan Benita.
Oficialul a adăugat că, la acest moment, nu există planuri referitoare la vânzarea a mai mult de 30 de miliarde de dolari şi că nivelul ridicat al rezervelor Băncii Israelului permit băncii centrale să susţină economia în perioade de urgenţă.
Aproape 40% din PIB
De asemenea, Banca Israelului a informat că va furniza lichiditate pe piaţă prin intermediul unor mecanisme de tip swap în valoare de până la 15 miliarde de dolari. "Banca Israelului va continua să monitorizeze evoluţiile, urmărind toate pieţele, şi să acţioneze cu instrumentele de care dispune când va fi necesar", a precizat instituţia.
Israelul a acumulat rezerve valutare de peste 200 de miliarde de dolari, aproape 40% din Produsul Intern Brut al ţării, şi o mare parte din aceste rezerve provin din achiziţionarea de valută începând din 2008, în încercarea de a frâna aprecierea şekelului care să îi afecteze pe exportatori, pe măsură ce intrările de fonduri străine în sectorul de tehnologie din Israel au explodat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...