Banca Centrală Europeană menține dobânzile la un nivel record
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană a menținut joi, așa cum era de așteptat, costurile de împrumut la un nivel record.

BCE a declarat că ar putea reduce în curând ratele dobânzilor menținute din septembrie, chiar dacă investitorii se îndoiesc tot mai mult că Fed va urma acest exemplu, scrie Reuters.

"În cazul în care evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflației, dinamica inflației subiacente și forța de transmitere a politicii monetare ar spori și mai mult încrederea acestuia că inflația converge în mod susținut către țintă, ar fi oportună reducerea nivelului actual de restricționare a politicii monetare", a precizat BCE.

BCE a precizat că informațiile primite au confirmat, în linii mari, evaluarea sa anterioară privind inflația, în timp ce creșterea salariilor s-a temperat, iar firmele absorb mai mult din creșterile costurilor cu forța de muncă prin intermediul marjelor lor de profit.

Cu toate acestea, presiunile interne asupra prețurilor sunt puternice și mențin inflația prețurilor serviciilor la un nivel ridicat, a precizat BCE într-un comunicat.

Cea mai mare complicație ar putea fi în cazul în care Rezerva Federală a Statelor Unite își amână propria relaxare a politicii monetare după datele privind inflația a cărei creștere a depășit așteptările specialiștilor. Cea mai mare bancă centrală din lume dă, în general, tonul pentru piețele financiare globale.

Dar chiar și acest lucru nu ar face decât să încetinească și nu să oprească BCE în mersul său către rate ale dobânzii mai scăzute, având în vedere diferența tot mai mare de performanță dintre economia SUA și cea a celor 20 de țări din zona euro, au spus economiștii.

În sprijinul argumentului pentru reducerea ratelor, inflația prețurilor de consum a scăzut luna trecută la 2,4% și ar putea să revină ușor la ținta de 2% a BCE înainte de sfârșitul anului, cu mult înaintea proiecției proprii a băncii pentru 2025.

Între timp, creșterea rapidă a salariilor, considerată de BCE ca fiind cea mai mare amenințare la adresa inflației, încetinește, piețele forței de muncă sunt slabe, investițiile la fel, iar împrumuturile bancare stagnează - toate acestea indică o nouă scădere a presiunilor asupra prețurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel