Banca de Investiții și Dezvoltare, scoasă de sub supravegherea BNR

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care va fi rolul acestei instituții în economie
Care va fi rolul acestei instituții în economie
Instituția va deservi întreprinderile românești. 

În ultima ședință a Executivului, care a avut loc săptămâna trecută, a fost adoptat prin hotărâre de guvern statutul viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare (BID). De menționat că înființarea acestei noi instituții a fost aprobată de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie 2023, în condițiile în care discuțiile pe marginea acestui subiect au început încă de pe vremea guvernului Ponta.  

Legat de acest subiect, publicația incomemagazine.ro preciza, citând surse financiare, că actul normativ stabilește că viitoarea bancă este scoasă de sub supravegherea Băncii Naționale a României și nu va fi înscrisă nici în registrul special al instituțiilor financiare. Conform legislației actuale, Banca Naţională a României asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, persoane juridice române, inclusiv a sucursalelor acestora înfiinţate în alte state membre ori în state terţe, prin stabilirea unor norme şi indicatori de prudenţă bancară şi urmărirea respectării acestora şi a altor cerinţe prevăzute de lege şi de reglementările aplicabile. De asemenea, numirea șefilor instituțiilor bancare se face doar cu avizul BNR.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul a adoptat hotărârea privind înființarea BID. Conform acestui act normativ, BID va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor. În privința atribuțiilor, banca va avea sarcina de a remedia disfuncţionalităţile pieţei şi de a sprijini dezvoltarea economică şi oportunităţile de investiţii. Aceasta va interveni pentru a asigura accesul la finanţare în domeniile în care nu există suficientă disponibilitate pe piaţă, axându-se pe furnizarea de finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor şi start-up-urilor. 

De asemena, BID va putea susține proiecte de infrastructură ce vizează îmbunătăţirea productivităţii în economia României, ținând cont de faptul că sunt proiecte ce necesită, de regulă, o finanţare pe termen lung, greu de asigurat de pe piață. Banca poate va contribui, de asemenea, la creșterea competitivității, inovării și creșterii economice, precum și a absorbției fondurilor europene. 

Capitalul social inițial subscris de către acționar, prin Ministerul Finanțelor, este în valoare de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile de privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat.

În altă ordine de idei, printr-un alt act normativ, Guvernul a stabilit condțiile de organizare şi funcţionare a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, stabilind, între altele, că mandatul primilor membri ai Consiliului de supraveghere şi al Directoratului nu poate depăşi 2 ani şi nu poate fi reînnoit.

„Având în vedere eliminarea etapei de autorizare a băncii de către BNR, este revizuită structura de remunerare a organelor statutare prin eliminarea componentei variabile (prima de succes), aceştia urmând să fie remuneraţi printr-o indemnizaţie fixă lunară conform contractului de mandat, după înregistrarea băncii la Registrul comerţului, asigurată din fondurile proprii ale BID, neavând impact asupra bugetului de stat”, se arată în comunicatul emis de Guvern în cursul săptămânii trecute. 

În privința nominalizării primilor membri ai organelor de conducere se va face de Ministerul Finanțelor prin ordin al ministrului Finanțelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Portul Constanța
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Alibaba
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric

pixel