Banca Mondială: Cât va ajunge barilul de petrol în trimestrul patru din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Petrol
Petrol
Banca Mondială face estimări în privința scumpirii barilului de petrol iar, conform instituției, în cazul în care conflictul din Orientul Mijlociu se va înrătuății, această piață va avea mult de suferit.

Banca Mondială a anunțat luni că se așteaptă ca prețurile petrolului la nivel mondial să ajungă la o medie de 90 de dolari pe baril în trimestrul al patrulea și să scadă la o medie de 81 de dolari în 2024, pe măsură ce încetinirea creșterii economice reduce cererea, dar a avertizat că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea duce la o creștere semnificativă a prețurilor.

Cel mai recent raport al Băncii Mondiale privind perspectivele piețelor de mărfuri a arătat că prețurile petrolului au crescut doar cu aproximativ 6% de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în timp ce prețurile produselor agricole, ale majorității metalelor și ale altor mărfuri "abia dacă au evoluat", arată Reuters.

Raportul schițează trei scenarii de risc bazate pe episoade care implică conflicte regionale începând cu anii 1970, cu gravitate și consecințe din ce în ce mai mari.

Un scenariu de "perturbare scăzută" echivalent cu reducerea producției de petrol observată în timpul războiului civil din Libia în 2011, de aproximativ 500.000 până la 2 milioane de barili pe zi (bpd), ar duce prețul petrolului la o valoare cuprinsă între 93 și 102 dolari pe baril în trimestrul al patrulea, potrivit băncii.

Un scenariu de "întrerupere medie" - aproximativ echivalent cu războiul din Irak din 2003 - ar reduce livrările globale de petrol cu 3 milioane până la 5 milioane de bpd, împingând prețurile între 109 și 121 de dolari pe baril.

Scenariul de "perturbare mare" a pieței petrolului, conform Băncii Mondiale, echivalent impactului embargoului petrolier arab din 1973, care a redus oferta globală de petrol cu 6 până la 8 milioane de bpd. Acest lucru ar duce inițial la o creștere a prețurilor între 140 și 157 de dolari pe baril, un salt de până la 75%.

"Prețurile mai mari la petrol înseamnă inevitabil prețuri mai mari la alimente", a declarat Ayhan Kose, economist-șef adjunct al Băncii Mondiale. "Dacă un șoc sever al prețului petrolului se materializează, acesta ar împinge în sus inflația prețurilor la alimente, care a fost deja ridicată în multe țări în curs de dezvoltare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness

pixel