Banca Mondială poartă discuții cu Turcia pentru a crește finanțarea acordată Ankarei peste suma de 35 de miliarde de dolari deja alocată până în 2028, a declarat o sursă familiară cu subiectul.
Se așteaptă o „creștere suplimentară” a celor 35 de miliarde de dolari, a spus persoana respectivă pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile sunt confidențiale.
Banca Mondială și Ministerul de Finanțe al Turciei nu au răspuns solicitării de comentarii.
Anul trecut, Banca Mondială a crescut finanțarea pentru Turcia de la 17 miliarde de dolari la 35 de miliarde de dolari.
Humberto Lopez, directorul Băncii Mondiale pentru Turcia, a declarat anul trecut pentru Reuters că pachetul de 35 de miliarde de dolari reprezintă un răspuns la „angajamentul puternic” al Ankarei de a restabili stabilitatea macroeconomică și de a sprijini măsuri în această direcție.
De asemenea, Turcia și Banca Mondială au semnat săptămâna aceasta un acord de finanțare în valoare de 1,9 miliarde de dolari pentru patru proiecte.
Ministrul de Finanțe al Turciei, Mehmet Simsek, a fost la Washington săptămâna aceasta pentru întâlnirile G20 și cele ale Băncii Mondiale.
Finanțarea Băncii Mondiale pentru Turcia se concentrează în principal pe energie regenerabilă, managementul inundațiilor, adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice și sprijinirea sectorului exporturilor.
Turcia ar trebui să evite o repetare a ultimei majorări a salariului minim care a alimentat inflaţia, atunci când va decide noua creştere care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, şi în schimb să îşi concentreze măsurile de sprijin pe categoriile cele mai defavorizate, a declarat pentru Reuters şeful misiunii FMI din Turcia, Jim Walsh.
Cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, Jim Walsh a mai spus că discuţiile privind reducerea dobânzii de politică monetare sunt "probabil premature", având în vedere că inflaţia este în continuare cu mult peste nivelul de 2%.
Autorităţile de la Ankara ar urma să anunţe în decembrie cu cât va fi majorat salariul minim de la începutul lui 2025, după ce în luna ianuarie 2024 salariul minim a fost majorat cu 49%, o decizie care a creat o inflaţie mare în primul trimestru al anului.
"Sperăm că scenariul nu se va repeta în acest an, pentru că ştim din experienţa multor ţări cu inflaţie ridicată, că stabilirea în acest fel a salariilor la nivel naţional este o ancoră importantă pentru aşteptările inflaţioniste. Acesta este un compromis pe care autorităţile trebuie să îl facă şi sunt conştiente de acest lucru", a spus Walsh.
În schimb, autorităţile de la Ankara ar trebui să se concentreze pe elaborarea de programe sociale care să ofere sprijin pentru gospodăriile cu venituri reduse, prin transferuri de bani gheaţă sau printr-un sprijin guvernamental mai bine ţintit, pentru a ajuta la creşterea veniturilor muncitorilor cu salarii mici, a spus Walsh.
Pieţele financiare se aşteaptă ca salariul minim să fie majorat cu aproximativ 25% de la 1 ianuarie 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...