Banca Mondială s-a răzgândit în privința gazelor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Mondială, care din 2019 a încetat să mai finanțeze proiecte de extracție a petrolului și gazelor naturale, a anunțat că este gata să facă un compromis.

Banca Mondială anunță că va sprijini dezvoltarea uriașelor resurse de gaze naturale din Mozambic dacă aceasta este cea mai ieftină modalitate de a stimula accesul la energie într-una dintre cele mai sărace națiuni din lume, potrivit unui oficial.

Creditorul cu sediul la Washington a încetat în 2019 să mai finanțeze proiecte de extracție a petrolului și gazelor naturale, în afară de "circumstanțe excepționale" în care proiectele din cele mai sărace țări ajută la conectarea mai multor persoane la energie. În 2021, Mozambic avea al șaselea cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor la nivel global, în timp ce mai puțin de o treime din populația sa de 32 de milioane de locuitori are acces la electricitate, potrivit datelor Băncii Mondiale. 

"Părerea noastră este că o putem susține dacă nu există alte opțiuni care să fie mai puțin costisitoare, iar acest lucru se întâmplă în contextul unui plan de tranziție clar articulat", a declarat Victoria Kwakwa, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Africa de Est și de Sud, într-un interviu acordat pe 10 martie în capitala țării, Maputo. "Poate juca un rol important în procesul de tranziție".

Națiunea din sud-estul Africii a descoperit în urmă cu peste un deceniu unele dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale de pe continent. Proiectele de exploatare a acestora au fost întârziate de un scandal de corupție de stat alimentat de datorii de 2 miliarde de dolari și de o insurgență legată de Statul Islamic. Finanțarea internațională a fost, de asemenea, vizată de grupurile de mediu care se opun dezvoltării combustibililor fosili. 

Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina anul trecut a declanșat o grabă a națiunilor europene de a găsi surse alternative de aprovizionare cu energie din surse noi, inclusiv proiecte pe continentul african. Acest lucru a crescut, de asemenea, impactul global al resurselor din Mozambic, potrivit lui Kwakwa.

"Părerea mea despre activele de gaze naturale ale Mozambicului este că poate juca un rol important pentru tranziția globală", a spus ea. "Vedem că deja cea mai mare parte a gazului din Mozambic este exportată în Europa, astfel încât Europa beneficiază de gazul din Mozambic și împiedică, de asemenea, Europa să revină la surse de energie mai puțin curate."

Punctul de vedere al Băncii Mondiale cu privire la schimbările climatice a căzut sub control după ce președintele său demisionar, David Malpass, a evitat întrebările pe această temă și impactul arderii combustibililor fosili. Candidatul desemnat de președintele american Joe Biden pentru a prelua funcția de conducere a declarat luna aceasta că există suficiente dovezi științifice că arderea combustibililor fosili contribuie la schimbările climatice.

Deși Mozambic poate beneficia și de utilizarea internă a gazului, ar trebui să continue să utilizeze tehnologii regenerabile, a spus ea.

"Va fi, de asemenea, important pentru a aborda problemele legate de variabilitatea surselor regenerabile și pentru a permite ca acestea să funcționeze mai bine pentru a servi problemelor legate de accesul la energie în țară", a spus ea. "Trebuie să ne asigurăm că nu există active blocate în viitor. Suntem foarte conștienți de faptul că gazele naturale nu sunt la fel de curate ca energiile regenerabile."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...


pixel