Banca Mondială sprijină mediul privat din Ucraina cu aproape un miliard de dolari

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
 Ucraina / sursa foto: Freepik.com / ASphotofamily
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / ASphotofamily
Divizia de investiții private a Băncii Mondiale a acordat aproape 1 miliard de dolari pentru reconstruirea sectorului privat din Ucraina.

O altă țintă a acestor investiții constă în schimbarea orientării investițiilor din Ucraina către capitaluri proprii, a declarat directorul general al diviziei de investiții a Băncii Mondiale, conform Reuters.

Aproximativ 620 de milioane de dolari din fondurile pentru Ucraina - parte a unui pachet de 2 miliarde de dolari anunțat în decembrie 2022 - provin din bilanțul propriu al diviziei de investiții și alte 360 de milioane de dolari din finanțări externe, a declarat Makhtar Diop, directorul general al International Finance Corp (IFC).

Totuși, ar putea exista anumite impedimente, menționează oficialul băncii.

"În primul rând, trebuie să continuăm să monitorizăm modul în care evoluează situația politică și există unele îngrijorări", a declarat Diop, vorbind înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos.

"Va trebui să continuăm să mobilizăm mai multe resurse pentru a demara unele dintre investițiile pe care le facem ", a spus el, adăugând că IFC a fost mai expusă la Ucraina decât alte agenții de dezvoltare.

Kievul consideră că acordarea fondurilor pentru reconstrucție - estimate la 400 de miliarde de dolari - este mai urgentă ca niciodată, în condițiile în care apar semne de oboseală din partea donatorilor din Europa și Statele Unite.

Furnizarea de garanții pentru a da încredere investitorilor externi să desfășoare resurse a fost "principala provocare" cu care se confruntă IFC în acordarea de fonduri suplimentare din pachetul său de sprijin, a declarat Diop.

IFC a finanțat până în prezent garanții în valoare de 304 milioane de dolari în sectorul agricol cu sprijinul Agenției multilaterale de garantare a investițiilor a Băncii Mondiale pentru importuri și exporturi de cereale, precum și panouri solare preasamblate și baterii de stocare în parteneriat cu furnizorul norvegian de energie Scatec.

De asemenea, are în vedere investiții în capacități eoliene offshore și în generarea de distribuție, dar planurile nu sunt finalizate.

 

Ajutor pentru alte zone devastate

 

Conflictele din alte părți se află în atenția IFC în timp ce evaluează, împreună cu Grupul Băncii Mondiale, cea mai bună modalitate de a ajuta la reconstrucția teritoriilor palestiniene după ce violențele se vor dezescalada, a declarat Diop.

"Trebuie să fim pregătiți... într-un fel sau altul, va exista un după", a spus Diop, adăugând că se discută planuri specifice, dar refuzând să ofere mai multe detalii.

Vorbind despre alte investiții majore din partea IFC, Diob a declarat că intenționează să intensifice investițiile în acțiuni, piețele de capital africane, fiind un domeniu de interes pentru divizie.

"Vom investi din ce în ce mai mult în acțiuni, în special în sectorul de producție", a spus el, refuzând să dea mai multe detalii cu privire la partea din portofoliul IFC care ar trebui să fie orientată în acest sens.

În raportul său anual din 2023, împrumuturile reprezentau 71% din expunerea portofoliului, în timp ce acțiunile reprezentau 21%, restul fiind reprezentat de garanții și alte produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel