Banca Națională a Elveției: Covid-19 a provocat pierderi record

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Banca Naţională a Elveţiei (SNB)
Banca Naţională a Elveţiei (SNB)
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat joi pierderi trimestriale record de 38,2 miliarde de franci (39,34 miliarde de dolari), în condiţiile în care pandemia de coronavirus a afectat valoarea acţiunilor şi valutelor deţinute de SNB, transmite Reuters.

Banca Naţională a Elveţiei are investiţii în valoare de aproximativ 800 miliarde de franci, în principal în obligaţiuni şi acţiuni pe care le-a a cumpărat de-a lungul unei campanii destinate reducerii valorii francului.

Bank of America: Prețul aurului va doborî toate recordurile

În primul trimestru al acestui an, valoarea pachetelor de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Elveţiei a scăzut cu 31,9 miliarde de franci, după ce impactul economic al virusului a prăbuşit pieţele bursiere, la care s-au adăugat pierderi de 17,1 miliarde de franci ca urmare a evoluţiilor negative ale cursului de schimb. În schimb, fuga investitorilor spre activele sigure a fost benefică pentru rezervele de aur ale SNB (aproximativ 1040 tone), a căror valoare a crescut cu 2,8 miliarde de franci. De asemenea, SNB a înregistrat un profit de 300 milioane de franci de pe urma dobânzilor negative pe care le percepe de la băncile comerciale pentru rezervele pe care acestea le păstrează la banca centrală.

"Primul trimestru din 2020 a fost dominat de răspândirea globală a coronavirusului. Măsurile luate pentru a ţine sub control a pandemiei au afectat în mod serios pieţele financiare şi în consecinţă şi rezultatele SNB", a informat Banca centrală.

Acestea sunt cele mai mari pierderi trimestriale înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei de la înfiinţarea sa în 1907. Economiştii de la UBS se aşteptau la pierderi de 30 miliarde de franci.

"Pentru Banca Naţională a Elveţiei realizarea de profit nu este un obiectiv însă împiedicarea aprecierii rapide a francului este principalul obiectiv iar pentru atingerea acestui obiectiv este dispusă să accepte pierderi", a spus Alessandro Bee.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel