Banca Naţională a Elveţiei, măsuri RADICALE pentru moneda națională

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Banca Naţională a Elveţiei
Banca Naţională a Elveţiei
Banca Naţională a Elveţiei nu are alternativă la politica sa monetară ultra-expansionistă, criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) punând o presiune "enormă" pe francul elveţian, care se apreciază semnificativ, a declarat preşedintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

FMI avertizează asupra pericolului pe care îl implică protecționismul

Banca Naţională a Elveţiei nu este încântată că rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB este la minus 0,75%, a declarat Jordan, într-un interviu acordat publicaţiei SonntagsZeitung.

Ratele dobânzilor - cele mai scăzute din lume - ar putea fi majorate de îndată ce circumstanţele o permit, deşi în prezent este imposibil.

"Din păcate, nu avem altă alegere decât să menţinem rata negativă a dobânzii. Fără ea, am fi acum într-o situaţie mult mai dificilă", a explicat preşedintele SNB.

Acesta a adăugat: "Francul elveţian ar fi cu mult mai atractiv şi condiţiile de finanţare pentru economia elveţiană ar fi mult mai dificile. În acest moment este necesară rata negativă a dobânzii pentru a evita pagube majore produse Elveţiei".

De asemenea, Jordan a confirmat intervenţia SNB pe pieţele valutare, pentru a ţine sub control recenta apreciere a francului elveţian.

Totalul depozitelor la vedere - banii pe care-i ţin băncile comerciale la SNB pe termen scurt - a urcat cu aproape 77 miliarde de franci elveţieni anul acesta, în timp ce moneda Elveţiei a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din iulie 2015. O creştere a depozitelor la vedere indică achiziţii valutare. SNB a cheltuit pentru achiziţii valutare 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 şi 2,3 miliarde de franci elveţieni în 2018.

"Am insistat de câteva ori ... suntem activi pe pieţele valutare pentru a reduce presiunea asupra francului elveţian. Nu raportăm tranzacţiile în mod deliberat, dar vrem să subliniem că vom face tot posibilul pentru a preveni aprecierea monedei naţionale", a declarat Jordan.

Într-un interviu separat acordat publicaţiei Tribune de Geneve, preşedintele SNB a fost întrebat dacă instituţia încearcă să oprească francul să nu se aprecieze la 1,05 euro.

"Nu apărăm un anume curs valutar faţă de euro. În linie cu mandatul său, SNB ţine cont de situaţia tuturor valutelor", a răspuns Jordan.

Acesta a adăugat că măsurile luate de Guvernul de la Berna pentru a stopa extinderea pandemiei limitează activitatea economiei elveţiene la 70-80% din nivelul normal, la un cost economic de 11-17 miliarde de franci elveţieni pe lună.

Întrebat dacă ratele dobânzilor ar putea merge chiar mai departe în teritoriul negativ, şeful SNB a răspuns: "Încă avem marjă de manevră dacă va fi necesar, dar în prezent ne concentrăm pe intervenţiile pe pieţele valutare, pentru a limita presiunile asupra francului elveţian".

Banca Naţională a Elveţiei nu intenţionează în această perioadă să-şi majoreze deţinerile de aur de 1.040 tone, a adăugat Jordan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel