Bănca Naţională a Elveţiei: Nu avem motive să renunțăm la cele mai scăzute DOBÂNZI din LUME

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bănca Naţională a Elveţiei: Nu avem motive să renunțăm la cele mai scăzute DOBÂNZI din LUME
Bănca Naţională a Elveţiei: Nu avem motive să renunțăm la cele mai scăzute DOBÂNZI din LUME
Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, consideră că nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste a SNB şi a descris folosirea de către banca centrală a celor mai scăzute rate ale dobânzilor din lume ca fiind "absolut necesară", transmite Reuters.

"Într-adevăr, nu avem niciun motiv în acest moment să schimbăm politica monetară", a declarat Jordan, într-un interviu acordat postului elveţian de televiziune TeleZurich.

"Politica noastră monetară este adecvată, deoarece încă avem un nivel al inflaţiei extrem de scăzut, francul elveţian se apreciază puternic, iar asta tinde să pună presiune asupra inflaţiei", susţine preşedintele SNB.

Din 2015, Banca Naţională a Elveţiei la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB şi intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Pe lângă COVID-19 ciclonul Yaas LOVEȘTE India

Banca Naţională a Elveţiei a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elveţieni (122,86 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

Deşi recent rata inflaţiei în Elveţia a revenit în teritoriu pozitiv, riscurile de pe urma creşterii rapide a preţurilor rămân reduse, a apreciat Jordan, adăugând că nu este momentul acum pentru a începe majorarea dobânzilor.

Nu există o supraîncălzire a economiei, piaţa forţei de muncă şi capacităţile de producţie din Elveţia încă necesită ajustări, ceea ce înseamnă că inflaţia va rămâne moderată.

"În actualul mediu, nu ne putem descurca fără ele (ratele negative ale dobânzilor). Ele sunt absolut necesare", a declarat preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei. Acesta a adăugat: "Trebuie să ne gândim... ce s-ar întâmpla dacă SNB majorează acum dobânzile? Am avea o apreciere şi mai solidă a francului elveţian, inflaţie negativă, şi nu cred că ar fi în beneficiul nimănui".

SNB a menţinut recent prognoza de creştere a economiei elveţiene la 2,5% - 3% în 2021, similară cu estimarea din decembrie. De asemenea, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 0,2% în 2021, la 0,4% în 2022 şi la 0,5% în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel