România crește capacitatea de stocare a energiei verzi. Ce înseamnă acest lucru
România înregistrează progrese...
"În urmă cu 145 de ani, într-o Românie euforică, proaspăt recunoscută ca stat independent, cu aspiraţii occidentale şi aflată în plin proces de modernizare, lua naştere o instituţie fundamentală, menită să ofere încredere în viitorul poporului român. Liderii vremii, în frunte cu domnitorul Carol I, au înţeles că ţării îi lipsea un pilon financiar central, indispensabil pentru stabilitatea monetară. Fără stabilitate monetară, nu putem vorbi despre o economie funcţională.
Astfel, la 17 aprilie 1880, în Monitorul Oficial era publicată legea privind "înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune", promulgată de Carol I.
Aşa a luat naştere Banca Naţională a României, a 16-a bancă centrală din lume în ordinea înfiinţării, dintre cele aproape 200 existente astăzi. BNR era o societate cu capital românesc, în care statul deţinea o treime din acţiuni, iar persoane private deţineau restul", a scris Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, pe Facebook.
"Marile începuturi sunt adesea modeste. Chiar și o instituție cu greutatea unei națiuni în spate a fost în căutarea unui loc în care să prindă rădăcini. În lipsa unui sediu propriu, BNR și-a început activitatea în clădirea fostului Senat din București. Dar prestigiul se construiește și fizic. Banca a achiziționat terenul Hanului Șerban Vodă din strada Lipscani, iar acolo, arhitecții francezi Cassien Bernard și Albert Galleron au proiectat și construit impunătorul Palat al Băncii Naționale, finalizat în 1890. Această bijuterie arhitecturală reflecta poziția centrală a noii instituții în statul român modern.
Astăzi, la 145 de ani distanță, trecută prin două războaie mondiale, un jaf rusesc, dictatură (și jaf) comunist, revoluție, ani dificili de tranziție, crize economice și multe alte încercări, BNR rămâne, poate mai mult decât orice altă instituție românească, un simbol al continuității, al profesionalismului și al stabilității.
Povestea Băncii Naționale a României, cei 145 de ani în slujba românilor, este vastă și nu poate fi rezumată în câteva paragrafe. Este strâns legată de istoria și construcția statului român modern, un stat care, indiferent cât de fragil, asediat sau contestat a fost de-a lungul timpului, a avut în această bancă o ancoră de echilibru, rațiune și credibilitate. Iar asta nu se va schimba niciodată", susţine Cristian Popa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România înregistrează progrese...
Președintele Franței, Emmanuel...
Președintele Rezervei Federale...
Pentru prima dată în lume,...
Economia Germaniei a intrat...
Producţia de gaze a scăzut cu...
UBS avertizează asupra...
Instituția financiară austriacă...
China reduce ritmul scăderii...
Trump ar putea renunța în...
Există două situații concrete...
Atenționare de călătorie:...
Președintele interimar Ilie...
Reacţia autorităţilor din China...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...