Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Astfel, cel mai recent, Banca Naţională a Spaniei le-a cerut instituţiilor de credit din regatul iberic rapoarte legate de expunerea la un eventual faliment al băncii elveţiene Credit Suisse. Cererea este însoţită de un apel la calm, în contextul în care Credit Suisse este un jucător important în sistemul financiar spaniol. Credit Suisse va primi un împrumut de 54 de miliarde de dolari din partea Băncii Naţionale a Elveţiei pentru a evita falimentul. Investitorii sunt însă îngrijoraţi că şi alte bănci europene s-ar putea confrunta cu probleme similare, după recentul faliment a două bănci din Statele Unite, conform RRA.
Cazul spaniol este special. Ca urmare a Brexit, Credit Suisse a decis în 2020 mutarea celei mai mari părţi a activităţii europene la Madrid. Banca elveţiană de investiţii coordonează de aici acţiunile pentru şase ţări. Pe lângă Spania, mai sunt Portugalia, Franţa, Italia, Olanda şi Suedia. Până la raportul oficial, banca Spaniei publică datele ştiute deja. Credit Suisse are în Spania depozite de 1,4 miliarde de euro, aceşti bani aparţinând majoritate unor firme europene şi sunt asigurate prin Fondul spaniol de Garantare a Depozitelor, până la un nivel individual maximum de 100.000 euro. Încă de la apariţia primelor informaţii legate de problemele bancare din Statele Unite, Banca Centrală, la fel ca şi celelalte voci oficiale, a transmis pe toate căile mesaje la calm, insistând că sistemul bancar spaniol este robust, divers şi foarte puţin expus unei eventuale crize.
Decizia BCE care ar putea trimite Credit Suisse în faliment. Mesajul lui Nouriel Roubini
Banca Centrală Europeană mâine va anunța cele mai recente decizii ale Consiliului guvernatorilor privind ratele dobânzilor iar președintele va oferi o explicație detaliată a motivelor care stau la baza ultimelor decizii de politică monetară.
În acest context BCE a contactat băncile din zona euro pentru a le pune întrebări cu privire la expunerea lor pe grupul bancar elveţian Credit Suisse, au declarat pentru Reuters două surse din zona de supervizare bancară.
Una dintre surse a ţinut însă să sublinieze că supervizorii sunt de părere că problemele de la Credit Suisse sunt specifice acestei bănci şi nu sunt de natură sistemică.
Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.
Cotidianul financiar Wall Street Journal a fost primul care a dezvăluit miercuri că supervizorii din cadrul BCE analizează legăturile financiare dintre Credit Suisse şi băncile din zona euro, citând surse din apropierea acestui dosar. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...