Banca Rusiei, aproape de legalizarea minării de criptomonede
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rusia vrea legalizarea minării de criptomonede
Rusia vrea legalizarea minării de criptomonede
Banca Centrală a Rusiei ar fi de acord cu legalizarea mineritului de criptomonede însă cu o condiție, scrie bitcoin.com

Condiția impusă ar fi ca veniturile obținute din această activitate să fie convertite în monedă fiduciară în afara Rusiei. Cea mai recentă poziție a autorității de reglementare în această privință vine după ce aceasta și-a îndulcit poziția cu privire la posibila utilizare a criptomonedelor pentru plăți, chiar dacă numai la nivel internațional.

Banca Centrală a Rusiei va accepta legalizarea mineritului de criptomonede

Autoritatea monetară de la Moscova este acum pregătită să susțină legalizarea mineritului de criptomonede, cu condiția ca minerii ruși să vândă monedele pe care le obțin în acest proces în afara țării. Asta potrivit unei declarații recente a lui Kirill Pronin, șeful Departamentului de Tehnologii Financiare al Băncii Rusiei.

Banca centrală a fost vocea dură în discuțiile în curs de desfășurare privind viitorul criptomonedelor în Rusia, propunând la începutul acestui an o interdicție generală a majorității activităților conexe, inclusiv a mineritului. Cu toate acestea, confruntându-se cu opoziția altor instituții guvernamentale și trebuind să facă față restricțiilor financiare impuse din cauza războiului din Ucraina, poziția sa a început să se schimbe.

Guvernatorul Elvira Nabiullina a indicat luna trecută că plățile criptografice pot fi permise dacă acestea nu "pătrund" în sistemul financiar rusesc. În același timp, ea a insistat asupra faptului că monedele digitale precum bitcoin nu ar trebui tranzacționate pe platformele rusești, deoarece aceste active sunt prea volatile și riscante pentru potențialii investitori.

Venturile statului din minerit

Vorbind în cadrul Forumului juridic internațional de la Sankt Petersburg din această săptămână, Pronin a precizat că, deși mineritul nu ar intra în responsabilitatea Băncii Centrale a Rusiei (CBR), acesta este una dintre modalitățile de a achiziționa criptomonede, sub forma unor taxe pentru validarea tranzacțiilor criptografice efectuate de mineri. "Legalizarea mineritului poate fi discutată, dar, în opinia noastră, trebuie îndeplinite o serie de condiții în acest sens", a declarat acesta, citat de Interfax.

Citește și: Bill Gates îi face proști pe cei care au investit în cripto și NFT-uri

Ivan Chebeskov, directorul Departamentului de politică financiară al Ministerului de Finanțe, a subliniat că unele companii mari de minerit cripto cu sediul în Federația Rusă au fost, de asemenea, obligate să se confrunte cu restricții străine atunci când retrag fonduri. El a sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să își creeze propria infrastructură de schimb valutar pentru a oferi lichidități industriei.

Kirill Pronin a reiterat, totuși, că, potrivit CBR, criptomonedele obținute de minerii din Rusia ar trebui vândute în afara granițelor sale și nu ar trebui să li se permită să se acumuleze în interiorul țării. Ideea este de a evita crearea de stimulente pentru utilizarea ulterioară a acesteia în plățile interne.

Pe lângă noul proiect de lege "Cu privire la moneda digitală", care se așteaptă să reglementeze în mod cuprinzător spațiul criptografic din Rusia, un proiect de lege dedicat "Cu privire la minerit în Federația Rusă" a fost depus în aprilie la Duma de Stat. Membrii camerei inferioare a parlamentului rus propun recunoașterea mineritului cripto ca activitate comercială care utilizează infrastructura informatică rusă și echipamentele situate în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel