Politicile propuse de candidatul republican și ”probabila degradare a instituțiilor democratice și de piață ar fi ruinătoare pentru economiile americană și globală”, a declarat Derek Holt, șeful departamentului economic al piețelor de capital din cadrul Bank of Nova Scotia, într-o notă adresată investitorilor.
”Economia SUA nu are nevoie de pompare, este în exces de cerere și va rămâne așa și anul viitor, iar planurile lui Trump riscă să fie extrem de destabilizatoare pentru piețele mondiale într-o lume mult mai fracturată”, a scris Holt. ”SUA trebuie să își afirme controlul asupra frontierelor sale, dar politicile extreme ale lui Trump privind imigrația ar afecta grav economia americană”.
Holt a adăugat: ”Poziția fiscală a Americii trăiește pe timp împrumutat și cu cât mai multe daune se fac acum, cu atât mai mari vor fi taxele în viitor, într-o lume potențial mai divizată și mai periculoasă.”
O analiză realizată de Bloomberg Economics luna trecută a estimat că datoria SUA ar putea crește la 116% din produsul intern brut în cadrul planului de reducere a impozitelor al lui Trump, de la 99% în prezent. Conform platformei lui Harris, aceasta ar urma să ajungă la 109%.
Este neobișnuit ca un economist al unei bănci canadiene să scrie despre politica americană folosind un limbaj atât de dur. Canada livrează aproximativ trei sferturi din exporturile sale către vecinul său din sud și este, de asemenea, un mare importator de bunuri și servicii din SUA. De fapt, Canada este cea mai mare destinație a exporturilor pentru 34 de state americane, conform calculelor economistului Trevor Tombe care utilizează date ale guvernului SUA. Ca atare, are o miză importantă în direcția politicii comerciale și externe a SUA.
Holt a declarat că nota sa nu este o susținere a lui Kamala Harris, care a fost unul dintre puținii senatori americani care a votat împotriva acordului comercial revizuit între SUA, Mexic și Canada în 2020. Democrații au făcut erori majore în timpul administrației Biden, inclusiv în privința imigrației, a declarat economistul Scotiabank.
”Este o chestiune de a o alege pe cea care credeți că va fi mai puțin dăunătoare”, a spus Hold. ”Ca economist profesionist, nu am nicio îndoială că acest lucru înseamnă să votezi împotriva lui Donald Trump și a oamenilor slabi și interesați din spatele său”.
”Preferința clară a lui Trump de a permite Rusiei să facă ce vrea cu Ucraina și Chinei cu Taiwanul” ar fi cele mai mari greșeli de politică externă de la îngăduința față de Germania de la sfârșitul anilor 1930, a scris Holt.
”Există persoane din industria mea care știu că vor lua în derâdere acest lucru”, a declarat economistul. ”Ei vor pune interesul personal mai presus de interesele națiunii și ale lumii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...