Bancher: Al doilea mandat pentru Trump ar însemna ruinarea economiei americane

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Relația KGB cu Donald Trump a fost cultivată timp de 40 de ani
Relația KGB cu Donald Trump a fost cultivată timp de 40 de ani
Un al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump ar aduce probabil un protecționism extrem, un șoc demografic negativ de proporții și un val de emisiuni de datorii pentru finanțarea unei „politici fiscale total indisciplinate”, a avertizat un economist canadian de top.

Politicile propuse de candidatul republican și ”probabila degradare a instituțiilor democratice și de piață ar fi ruinătoare pentru economiile americană și globală”, a declarat Derek Holt, șeful departamentului economic al piețelor de capital din cadrul Bank of Nova Scotia, într-o notă adresată investitorilor.

”Economia SUA nu are nevoie de pompare, este în exces de cerere și va rămâne așa și anul viitor, iar planurile lui Trump riscă să fie extrem de destabilizatoare pentru piețele mondiale într-o lume mult mai fracturată”, a scris Holt. ”SUA trebuie să își afirme controlul asupra frontierelor sale, dar politicile extreme ale lui Trump privind imigrația ar afecta grav economia americană”.

Holt a adăugat: ”Poziția fiscală a Americii trăiește pe timp împrumutat și cu cât mai multe daune se fac acum, cu atât mai mari vor fi taxele în viitor, într-o lume potențial mai divizată și mai periculoasă.”

O analiză realizată de Bloomberg Economics luna trecută a estimat că datoria SUA ar putea crește la 116% din produsul intern brut în cadrul planului de reducere a impozitelor al lui Trump, de la 99% în prezent. Conform platformei lui Harris, aceasta ar urma să ajungă la 109%.

Este neobișnuit ca un economist al unei bănci canadiene să scrie despre politica americană folosind un limbaj atât de dur. Canada livrează aproximativ trei sferturi din exporturile sale către vecinul său din sud și este, de asemenea, un mare importator de bunuri și servicii din SUA. De fapt, Canada este cea mai mare destinație a exporturilor pentru 34 de state americane, conform calculelor economistului Trevor Tombe care utilizează date ale guvernului SUA. Ca atare, are o miză importantă în direcția politicii comerciale și externe a SUA.

Holt a declarat că nota sa nu este o susținere a lui Kamala Harris, care a fost unul dintre puținii senatori americani care a votat împotriva acordului comercial revizuit între SUA, Mexic și Canada în 2020. Democrații au făcut erori majore în timpul administrației Biden, inclusiv în privința imigrației, a declarat economistul Scotiabank.

”Este o chestiune de a o alege pe cea care credeți că va fi mai puțin dăunătoare”, a spus Hold. ”Ca economist profesionist, nu am nicio îndoială că acest lucru înseamnă să votezi împotriva lui Donald Trump și a oamenilor slabi și interesați din spatele său”.

”Preferința clară a lui Trump de a permite Rusiei să facă ce vrea cu Ucraina și Chinei cu Taiwanul” ar fi cele mai mari greșeli de politică externă de la îngăduința față de Germania de la sfârșitul anilor 1930, a scris Holt.

”Există persoane din industria mea care știu că vor lua în derâdere acest lucru”, a declarat economistul. ”Ei vor pune interesul personal mai presus de interesele națiunii și ale lumii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Știrile dimineții
Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness

pixel