După ce tarifele vamale impuse de președintele american Donald Trump au destabilizat piețele globale, compania de capital privat Silver Lake Partners, cu sediul în Silicon Valley, a adăugat noi condiții unui acord pe care îl negocia de luni de zile cu producătorul de cipuri Intel.
„Volatilitatea pieței, riscul de recesiune și impactul tarifelor vamale asupra semiconductorilor au făcut ca investițiile să fie mult mai dificile”, a declarat Ken Hao, președintele și partenerul director al Silver Lake, într-un interviu pentru Reuters. Compania a amânat semnarea acordului cu aproximativ o săptămână și a adăugat o nouă clauză în înțelegerea finală, prin care aproape o treime din cei 4,46 miliarde de dolari pe care trebuia să îi plătească pentru achiziția unei participații majoritare în Altera, divizia de cipuri programabile a Intel, este amânată.
Într-un context marcat de încetinirea pieței și un război comercial impredictibil, bancherii și investitorii găsesc modalități creative de a încheia tranzacții de miliarde de dolari, chiar dacă acestea sunt întârziate — precum achiziția Altera de către Silver Lake sau preluarea Versace de către Prada, ambele anunțate în ultimele două săptămâni.
Unii investitori introduc clauze de protecție în cazul în care piețele nu își revin, în timp ce alții au fost nevoiți să relaxeze condițiile de negociere pentru a finaliza înțelegerile, potrivit interviurilor realizate cu mai mult de o jumătate de duzină de investitori, bancheri și directori de companii.
SCĂDEREA FUZIUNILOR ȘI ACHIZIȚIILOR
Deși tranzacțiile la nivel global au crescut cu 12,6% în primul trimestru, ajungând la 984,38 miliarde de dolari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acestea au înregistrat apoi o scădere spectaculoasă, potrivit datelor compilate de Dealogic pentru Reuters. Volumul fuziunilor și achizițiilor în prima jumătate a lunii aprilie a scăzut cu 29% față de aceeași perioadă din 2023, atingând doar 98 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă cel mai slab început de trimestru doi din 2020, conform acelorași date.
„Trecem printr-o perioadă de turbulențe”, a declarat Hans De Cuyper, directorul general al companiei internaționale de asigurări Ageas, într-un interviu acordat Reuters. El a adăugat că echipa sa a luat în considerare mai multe scenarii economice diferite înainte de a decide achiziția companiei de asigurări locative esure de la Bain Capital, pentru suma de 1,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 1,7 miliarde de dolari), așa cum a fost s-a anunțat săptămâna trecută.
Potrivit unor negociatori, anumite companii își modifică termenii cu creditorii sau pun în aplicare structuri de finanțare creative pentru a acoperi decalajele de evaluare care s-au accentuat în ultimele săptămâni.
„Oamenii își regândesc tranzacțiile sau chiar le reduc ușor. Am observat același fenomen în 2008-2009, când acordurile includeau drepturi de valoare condiționată și plăți suplimentare pentru a compensa scăderea evaluărilor. Este posibil să vedem din nou acest tip de abordare”, a declarat Alex Hecker, vicepreședinte al diviziei globale de fuziuni și achiziții din cadrul Deutsche Bank, într-un interviu.
RECALCULAREA CIFRELOR
Global Payments era pe punctul de a încheia o tranzacție deja complexă, tripartită, în valoare de 24,3 miliarde de dolari pentru a achiziționa unul dintre concurenții săi pe 2 aprilie, când Donald Trump a anunțat impunerea de tarife generalizate în cadrul autoproclamatei sale „zile a eliberării”, ceea ce a determinat o scădere de aproape 15% a acțiunilor companiei în următoarele două zile.
Cu doar câteva zile înainte ca liderii companiei să finalizeze acordul pentru achiziția Worldpay, aceștia au fost nevoiți să își recalculeze rapid cifrele, potrivit unei persoane apropiate dosarului. Pentru a duce la bun sfârșit tranzacția, care era parțial finanțată prin acțiuni, conducerea Global Payments a decis să onoreze prețul acțiunilor de dinaintea „Zilei eliberării”, respectiv 97 de dolari, deși acestea se tranzacționau în jurul valorii de 80 de dolari, potrivit aceleiași surse.
Pentru Silver Lake, compania Altera valora în continuare suma cerută, însă Ken Hao a declarat că a dorit să atenueze o parte dintre noile riscuri legate de tarifele vamale. „Am fost transparenți pe tot parcursul procesului cu privire la evoluția situației și nu am ascuns faptul că contextul tarifar face ca viitorul pe termen scurt să fie mult mai imprevizibil – și nu într-un mod favorabil companiei”, a spus el.
În loc să reducă oferta, Silver Lake a decis să amâne plata unui miliard de dolari din valoarea achiziției – 500 de milioane urmând să fie plătiți la sfârșitul anului viitor, iar ultima tranșă până la finalul lui 2027. Deși această decizie nu generează economii, ea crește rata internă de rentabilitate (IRR) a fondului Silver Lake – un indicator-cheie pentru firmele de capital-investiții care măsoară profitabilitatea unei investiții, a precizat Hao.
STRUCTURĂ ÎMBUNĂTĂȚITĂ
Dacă piața își revine la nivelul de dinainte de „Ziua eliberării” în lunile următoare – așa cum este măsurată de indicele Philadelphia Semiconductor – prima tranșă de 500 de milioane de dolari va fi plătită la încheierea tranzacției mai târziu în acest an, a adăugat el.
„Nu este o protecție totală, dar este cu siguranță o structură îmbunătățită pentru noi, care ia în calcul volatilitatea din următorii doi ani”, a spus el.
Alte tranzacții încheiate în această piață volatilă erau în pregătire de luni de zile și au o logică strategică solidă – precum acordul din 10 aprilie prin care Prada a achiziționat rivalul Versace de la Capri Holdings pentru 1,38 miliarde de dolari, au declarat negociatorii. Cele două case de modă din Milano au început discuțiile în noiembrie, după ce autoritățile de reglementare din SUA au blocat fuziunea dintre Capri și retailerul american Tapestry, proprietarul mărcilor Kate Spade și Coach.
„Dacă o tranzacție are sens în orice scenariu și este strategică, ușor de finanțat, atunci trebuie să mergi înainte și să o închei”, a declarat Hecker.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...