”Sărăcia este atestată statistic”. Mircea Coșea: Noul președinte trebuie să fie sincer
Deficitul bugetar pune presiune...
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 942,5 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Astfel, MF a atras 549,9 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 94 de luni, la un randament mediu de 6,63% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris 686,9 milioane de lei.
De asemenea, ministerul a atras 392,6 de miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 40 luni, la un randament mediu de 6,45% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 700 milioane lei, iar băncile au subscris 442,6 milioane de lei.
Marţi sunt programate licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă câte 105 de milioane de lei la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iunie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 6,48 de miliarde de lei, este cu 690 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în mai, de 5,79 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Prioritățile lui Marcel Boloș la Ministerul Finanțelor
La o săptămână după ce a preluat portofoliul Ministerului de Finanțe, Marcel Boloș a anunțat care sunt reformele și prioritățile pe care stabilit pentru mandatul său.
Reducerea deficitului bugetar și asigurarea disciplinei fiscale.
Este imperioasă reducerea deficitului bugetar pe termen mediu, contribuind, în acest fel, la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea cursului valutar al leului.
Vor fi reglementate măsuri stricte pentru optimizarea cheltuielilor publice, eliminarea risipei și sporirea eficienței alocării resurselor. De asemenea, este prioritară consolidarea mecanismelor de control intern pentru a asigura transparența, responsabilitatea și utilizarea eficientă a fondurilor contribuabililor.
O strategie de gestionare a datoriei publice, pentru a minimiza costurile îndatorării.
Realitatea economică impune realizarea unui mix echilibrat de finanțare, de natură să asigure un buffer optim în Trezorerie, ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar pune presiune...
Două institute de sondare care au realizat exit poll,...
Candidatul Alianței electorale...
Candidatul independent la...
Candidatul AUR la președinția...
Aproape 13.000 de firme...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Capitalizarea bursei scade cu...
Recent, bursele mondiale au...
Autoritățile au promis un plus de peste 9%.
Bitcoin, dincolo de statutul de...
„Vor fi necesare mai multe...
Iată cele mai importante...
Dacă folosești frecvent...
Ultima escaladare tarifară a...
Miliardarul american Elon Musk...
La Harvard, mândrie și teamă în...
Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...
Practic, este sfârșitul unei ere.
Deocamdată este vorba de doar câteva produse.
Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...
Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...
ONRC: Numărul firmelor care...
Prezență record la urne în...
Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...
Arabia Saudită, Rusia și alți...
Warren Buffett critică...