Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cu toate datele pe masă / FOTO: Freepik
Cu toate datele pe masă / FOTO: Freepik
Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul încărcat al acestei săptămâni, cu reuniuni ale Rezervei Federale a SUA, ale Băncii Angliei, dar și ale băncilor centrale ale Elveției și Norvegiei. 

Mai este o întrebare care frământă piețele: Va renunța oare Banca Japoniei la politica sa de dobânzi negative? 

1. Sfârșitul ratelor negative?

Reuniunea de politică monetară a băncii centrale nipone, care începe luni și va dura două zile, ar putea fi cea care pune capăt unui deceniu de politică monetară ultra-acomodantă, după luni de alarme false și așteptări încordate. 

Planetele par să se aliniază, în sfârșit, în jurul abandonului de către BoJ a ratelor sale negative ale dobânzilor și revizuirii programului masiv de stimulare, în urma celei mai mari creșteri salariale acordate angajaților din 2013.

Ministrul japonez de Finanțe, Shunichi Suzuki, a declarat vineri că economia țării nu mai este în deflație și că apare o tendință puternică de creștere a salariilor.

Comentariile recente ale oficialilor BoJ, printre care și guvernatorul Kazuo Ueda, par, de asemenea, să indice un sfârșit iminent al anilor de politică monetară acomodantă. Jucătorii din piață cred că acest lucru se va întâmpla în iunie. 

2. Cât de mare? 

În condițiile în care ultimele date arată o revenire a inflației în SUA, reuniunea Rezervei Federale, programată pentru marți și miercuri, va proceda, probabil, la o analiză a punctelor de vedere exprimate de oficialii băncii centrale cu privire la momentul când se poate trece la reducerea ratelor. Și, firește, cât de mare, de amplă ar trebui să fie această primă reducere a dobânzilor.

De asemenea, în centrul atenției se află și Conferința de două zile a GTC Worldwide Developers a producătorului de cipuri Nvidia, care începe astăzi. Iar orice anunț legat de inteligența artificială va fi disecat și atent analizat. Firesc, având în vedere că acțiunea  Nvidia a crescut cu 80% de la începutul anului pe fondul freneziei provocate de inteligența artificială generativă. 

3. Să mai tragem de timp

Analiștii sunt de părere că Banca Angliei va încerca să mai tragă de timp, astfel că nimeni nu așteaptă o decizie majoră la reuniunea din 21 martie. Posibil ceva concret se va întâmpla în august când, potrivit unui sondaj Reuters, BoE va reduce dobânda cheie stabilită la 5,25%, cea mai mare din 2008. 

De ce este nevoie să tragă de timp? Pentru a avea o imagina mai clară asupra evoluției salariilor în Marea Britanie, care cresc mai rapid decât în Statele Unite și în zona euro. Oricum, piețele vor sta cu ochii pe Banca Angliei, luând la puricat orice expresie, orice modificare de tonalitate din declarațiile oficialilor.

În Elveția, scăderea inflației la cel mai scăzut nivel din aproape doi ani și jumătate a alimentat așteptările că Banca Națională Elvețiană ar putea reduce ratele dobânzilor joia viitoare.

4. Ce va face BCE?

Spre deosebire de economia surprinzător de rezistentă a SUA, creșterea economică este lentă în multe alte mari economii. Unii economiști cred că Europa, care a resimțit din plin criza energetică provocată de războiul din Ucraina, este excesiv de pesimistă. 

Deși, noile valori record înregistrate de bursele europene ar trebui, în mod normal, să insufle optimism, încredere, determinând BCE să fie mai îndrăzneață în politica sa monetară, estimează analiștii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta


pixel