Băncile chineze s-au speriat de furia clienților. Decizie radicală

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Au lăsat sute de mii de oameni fără acces la banii lor
Au lăsat sute de mii de oameni fără acces la banii lor
După mai multe proteste și manifestații violente, autoritățile de reglementare chineze au oferit rambursări mai multor clienți din zonele rurale ale căror retrageri au fost blocate de unul dintre cele mai mari scandaluri bancare din istoria țării.

Sectorul bancar rural din China a fost puternic afectat de eforturile guvernului de la Beijing de a ține în frâu bula imobiliară și spirala datoriilor. Economiștii nemulțumiți au acuzat autoritățile de inactivitate și chiar de complicitate cu aceste bănci.

Mii de oameni privați de fondurile lor

Patru bănci din provincia Henan au fost nevoite să înghețe retragerile de numerar la mijlocul lunii aprilie, deoarece autoritățile de reglementare au luat măsuri împotriva respectivelor instituții, acuzate de gestionare defectuoasă. Pentru clienți, decizia a fost însă dezastruoasă: sute de mii de oameni, fie ei agricultori, întreprinzători sau simpli cetățeni au rămas fără acces la conturile lor, la banii lor, practic. 

Reacția nu a întârziat să apară. Inițial, au fost doar proteste mici. Treptat însă mișcarea prins forță și amploare, devenind chiar violentă. În aceste condiții, autoritatea de reglementare bancară din provincie a anunțat că persoanele fizice cu depozite de până la 50.000 de yuani (7.305 euro) își vor primi banii înapoi. Pentru ca vineri, aceleași autorități să anunțe să promită că vor fi restituite sume de bani și celor cu depozite cuprinse între 350.000 și 400.000 de yuani (între 51.135 și 58.440 de euro), precizând într-un comunicat că aceste persoane vor începe să primească rambursarea la 22 august.

O fraudă uriașă 

Autoritățile, care au demarat o anchetă, au declarat că cele patru bănci, împreună cu o altă bancă rurală din provincia vecină Anhui, au fost implicate într-o schemă de fraudare a investitorilor. Analiștii spun că scandalul bancar din provincia Henan a dat o lovitură fără precedent încrederii publice în sistemul financiar chinezesc, din cauza dimensiunii și amplorii fraudei, băncile implicate operând ilegal de peste un deceniu.

Autoritățile chineze încearcă să evite instabilitatea socială cu doar câteva luni înainte de un congres major al Partidului Comunist aflat la putere. La 10 iulie, o demonstrație în masă în capitala provinciei Henan, Zhengzhou, a fost reprimată cu violență. Protestatarii au fost forțați de poliție să urce în autobuze și au fost bătuți, potrivit unor relatări pentru AFP și fotografii verificate pe rețelele de socializare.

Citește și ALERTĂ NAȚIONALĂ decretată în China. Pierderile sunt uriașe

China a emis prima alertă de secetă la nivel național din acest an, în timp ce autoritățile luptă împotriva incendiilor de pădure și mobilizează echipe de specialiști pentru a proteja culturile de temperaturile caniculare din bazinul râului Yangtze.

Alerta galbenă la nivel național, emisă în noaptea de joi spre vineri, vine după ce regiuni din Sichuan, în sud-vest, până la Shanghai, în Delta râului Yangtze, au avut parte de săptămâni de căldură extremă, iar oficialii guvernamentali au citat în mod repetat schimbările climatice drept cauză. Alerta este cu două trepte sub cel mai grav avertisment de pe scara Beijingului.

66 de râuri au secat

Într-unul dintre principalele bazine hidrografice ale fluviului Yangtze din provincia Jiangxi, în centrul Chinei, lacul Poyang are doar un sfert din dimensiunea sa obișnuită pentru această perioadă a anului, a anunțat agenția China Nouă. Venind în completare, televiziunea chineză de stat CCTV a precizat că nu mai puțin de 66 de râuri din 34 de comitate din regiunea sud-vestică Chongqing au secat.

În acest an, precipitațiile din Chongqing au scăzut cu 60% față de norma sezonieră, iar solul din mai multe districte duce o lipsă severă de umiditate, a menționat CCTV, citând date ale guvernului local. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel