Conform documentului EBA, creditorii trebuie să-şi majoreze capitalul cu cel puţin 24,1% pentru a se conforma normelor Basel III - menite să înlăture orice îndoială cu privire la soliditatea băncilor pe plan global. La o audiere publică, oficialii EBA au declarat că deficitul cel mai ridicat se înregistrează la cele mai mari bănci din 189 incluse în studiu. În timp ce deficitul total de capital este de aproximativ 135 de miliarde de euro, aproape întreaga sumă se înregistrează în rândul marilor bănci.
Dacă instituţiile financiare, în loc să-şi majoreze capitalul nu şi-ar distribui profiturile în timpul perioadei de tranziţie, atunci deficitul ar fi redus la 58,7 miliarde de euro. Băncile au la dispoziţie şapte ani pentru a acoperi deficitul şi pentru jumătate dintre ele nivelul minim de majorare a capitalului ar fi de aproximativ 10%, apreciază oficialii EBA.
Riscul creditelor ipotecare
În 2017 a fost semnat un acord privind noile reglementări globale stabilite de Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară (BCBS), care vor întări şi mai mult reglementările internaţionale post-criză pentru bănci. Acordul include noi limitări ale modului în care băncile estimează riscul creditelor ipotecare, ale împrumuturilor şi ale altor active în bilanţurile lor, într-un efort de a îmbunătăţi transparenţa şi situaţia bilanţurilor, se arată în comunicatul BCBS.
Oficialii europeni sunt împotriva majorării semnificative a capitalului, avertizând că, astfel, unele servicii ale băncilor vor deveni mai scumpe. Comitetul Basel, un organism de reglementare bancară ce cuprinde aproape 30 de state, stabilise ca din 2016 să intre în vigoare noile reglementări bancare - cunoscute sub numele de Basel III.
Citește și Guvernatori ai Băncilor Centrale europene critică monezile virtuale
Dar cei ce se opun noilor reglementări, în special în Europa şi Japonia, consideră că revizuirea a mers prea departe, deoarece se tem că băncile vor trebui să majoreze excesiv de mult nivelul capitalului. Autorităţile din Europa solicitau să fie calibrate cerinţele de capital conform riscurilor pe care şi le asumă băncile şi a modelelor lor de afaceri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...