Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Banca / FOTO: Unsplash
Banca / FOTO: Unsplash
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile tarife vamale.

Sectorul bancar a fost printre cele mai afectate vineri, la doar două zile după anunțul privind ofensiva tarifară lansată de Donald Trump de la Casa Albă, care a alimentat temerile legate de o posibilă recesiune globală. 

La Paris, acțiunile Société Générale s-au prăbușit cu 9,95%, ajungând la 34,73 euro. BNP Paribas a pierdut 5,66%, până la 69,53 euro, iar Crédit Agricole a înregistrat o scădere de 4,43%, coborând la 15,74 euro.

Tendința negativă s-a extins în întreaga Europă: HSBC a scăzut cu 6,40%, până la 753,20 euro în Regatul Unit, Santander a pierdut 6,87% (5,61 euro) în Spania, Deutsche Bank a înregistrat un declin de 8,28% (19,11 euro) în Germania, iar ING Bank a coborât cu 6,44%, la 16,13 euro în Țările de Jos.

Indicele bancar european a pierdut aproape 8% în jurul orei 16:00, după o scădere de 4,94% înregistrată în ziua precedentă.

Șoc și pe piețele financiare americane

Scăderile au traversat Atlanticul, afectând și marile instituții financiare din Statele Unite. CitiGroup, Bank of America, Goldman Sachs și Wells Fargo s-au aflat toate în teritoriu negativ, reflectând neliniștea generalizată de pe piețele financiare în fața tensiunilor comerciale crescânde.

Potrivit unui avertisment emis de JP Morgan, data de 2 aprilie a marcat impunerea unor tarife vamale ridicate asupra majorității partenerilor comerciali ai Statelor Unite. Acest lucru „ar putea declanșa un război comercial mondial, în funcție de durata și de reacțiile reciproce adoptate de celelalte economii”, subliniază banca de investiții.

China reacționează

Războiul comercial s-a amplificat vineri, după ce China a răspuns la măsurile agresive ale administrației Trump. Beijingul a anunțat că intenționează să impună, începând cu 10 aprilie, tarife vamale de 34% asupra tuturor produselor americane. Această mișcare de represalii adâncește conflictul economic între cele două mari puteri și contribuie la instabilitatea de pe piețele internaționale, în special în sectorul bancar, deja fragilizat de incertitudinile macroeconomice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel