Băncile străine stau la coadă pentru a obține dolari de la FED

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
La bursele europene, acțiunile băncile, în scădere puternică
La bursele europene, acțiunile băncile, în scădere puternică
O facilitate introdusă de Rezerva Federală americană pentru a oferi băncilor centrale din străinătate acces la finanţare în dolari a fost accesată pentru o valoare record de 60 de miliarde de dolari, pe parcursul unei săptămâni de stres în sectorul bancar care a afectat pieţele financiare din întreaga lume, transmite Bloomberg.

Cererea record pentru Foreign and International Monetary Authorities Repo Facility pusă la punct de Fed a venit în perioada 15 - 22 martie. Fed nu a oferit informaţii cu privire la identitatea băncilor care au accesat facilitatea.

"Cineva, undeva are nevoie de finanţare în dolari", spune Antoine Bouvet, analist şef la ING Bank NV. Acesta subliniază că "deocamdată, nu este o mare îngrijorare având în vedere cum evoluează swap-urile valutare precum şi accesarea redusă a liniilor FX în dolari".

Facilitatea oferită de Rezerve Federală americană a fost introdusă în timpul pandemiei şi a fost concepută pentru a reduce orice presiune pe pieţele mondiale de finanţare în dolari. Instrumentul permite băncilor centrale străine să îşi folosească deţinerile de titluri de stat americane drept garanţii pentru lichidităţi în dolari, care sunt la mare căutare în perioade de stres în sectorul financiar.

Cea mai recentă explozie a cererii pentru dolari de la Fed vine într-un moment în care îngrijorările cu privire la situaţia fragilă din sectorul bancar s-au răspândit din SUA în Europa, culminând cu preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Credit Suisse Group AG de către rivala UBS. 

Citește și Deutsche Bank se prăbușește la Bursă. Altă zi neagră pentru sectorul bancar

Acțiunile bancare europene au marcat, vineri dimineață, o nouă scădere puernică vineri dimineață, investitorii continuând să fie îngrijorați cu privire la posibilitatea izbucnirii unei crize financiare. 

Deutsche Bank a fost deosebit de afectată de vânzări, scăzând cu 13,2%, la 8,10 euro, în urma unei creșteri puternice a swapurilor de risc de default (CDS), instrumente care oferă o acoperire împotriva riscului de de intrare în incapacitate de plată a unui emitent.

În urma băncii germane, Société Générale a a pierdut, la rândul ei, 7,1%, BNP Paribas a cedat 6,2%, Crédit Agricole SA afișând un recul de 3,7%. Banca elvețiană UBS, care s-a grăbit să cumpere Credit Suisse la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a evita un dezastru financiar, a scăzut cu 6,9%. Credit Suisse a cedat 7,1%, tranzacționându-se la 0,74 franci elvețieni, sub prețul de 0,76 franci oferit de UBS.

"Deutsche Bank este acum sub presiune. Clienții se repoziționează și scapă de verigile slabe. Toată lumea vrea să evite orice expunere la [o instituție] care ar putea atrage atenția", a comentat Jon Jonsson, manager de portofoliu de credite la Neuberger Berman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu

pixel