Bancomat din vârful muntelui. Este unic în felul său
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Deservește un număr mic de oameni
Deservește un număr mic de oameni
Probabil nimeni nu se așteaptă să dea peste un bancomat la o altiduine de peste 4000 de metri, dar el este acolo pentru un mic relativ mic de utilizatori, localnici și turiștii dornici de aventuri.

Este bancomatul cu bani situat la cea mai mare altitudine din lume, la granița dintre China și Pakistan, în trecătoarea Khunjerab din provincia Gilgit-Baltistan, în nordul Pakistanului. 

Aflat la altitudinea de 4.693 metri, pasul este cel mai înalt punct de trecere a frontierei asfaltat din lume, iar ca să ajungi acolo trebuie să străbați unul dintre cele mai fascinante drumuri cu mașina de pe planetă. Vârfurile stâncoase ale munților Karakoram, acoperite de zăpadă, străjuiesc peisajul, iar Parcul Național Khunjerab - carese întinde cât vezi cu ochii, scrie BBC.

Un drum fascinant

Pornind din Karachi, drumul până la destinație presupune o călătorie cu avionul, cu trenul și șase ore de mers cu mașina din orașul Gilgit. Șoseaua spre trecătoare este bine asfaltat și destul de ușor de străbătut. În timpul ascensiunii turiștii sunt sfătuiți de ghizii care îi însoțesc să țină sub limbă caise uscate pentru a combate răul de înălțime. În plus, cei care se aventurează în această experiență trebuie să fie bine îmbrăcați, pentru că vremea se schimbă rapid, temperatura putând coborî chiar și la minus cinci grade în timpul verii. Având în vedere aerul rarefiat, puterea razelor solare este mai mare, iar vânturile reci și tăioase te pătrund până la os. 

Localnicii o descriu locul ca fiind o regiune cu cer deasupra și nori dedesubt. De ce exită, în aceste condiții, un bancomat complet funcțional în mijlocul acestui ținut îndepărtat?

Energie solară

Aparatul deținător al recordului mondial Guinness funcționează ca oricare altul; poate fi folosit pentru a retrage numerar, pentru a plăti facturi de utilități și pentru a face transferuri de fonduri interbancare. Este, de asemenea, un punct de atracție pentru doritorii de fotografii inedite. 

Construit de Banca Națională a Pakistanului (NBP) în 2016, bancomatul alimentat cu energie solară și eoliană deservește numărul mic de rezidenți și de angajați de la acest punct de trecere a frontierei - și călătorii aventuroși. 

Dar construirea nu a fost un lucru ușor. Și nici întreținerea lui nu este o muncă de mântuială. Proiectul a durat aproximativ patru luni, a detaliat Shah Bibi, ofițerul care supraveghează bancomatul NBP. Cea mai apropiată locație a băncii NBP se află la 87 km distanță, în Sost, iar directorul sucursalei, Zahid Hussain, vine aici în mod regulat, înfruntând vremea extremă, trecătorile montane înșelătoare și alunecările de teren frecvente pentru a realimenta bancomatul. "În medie, în jur de 4 până la 5 milioane de rupii [15.540 -19.427 lire sterline ] sunt retrase în decurs de 15 zile", a declarat el.

Bibi se ocupă, de asemenea, de urgențe legate de conectivitatea prin satelit, de alimentarea de rezervă cu energie solară, de retragerea de numerar și de carduri blocate (anul trecut, vântul puternic a închis temporar bancomatul). "Este nevoie de aproximativ două ore și jumătate pentru ca o persoană de la sol să ajungă [la bancomat] și să facă reparații", a explicat Bibi.

Citește și Cum a construit India o industrie de cultivare a perlelor

Citește și O fascinantă bibliotecă cu o piscină pe acoperiș, inaugurată în China VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel