O afacere înfloritoare. Bani albi obținuți din culturi interzise
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cannabisul a devenit o industrie respectabilă
Cannabisul a devenit o industrie respectabilă
Legalizarea consumului de cannabis în numai câteva țări a condus la crearea unei industrii legale în care vânzările au ajuns la niveluri amețitoare. Potrivit unei estimări recente, citate de Financial Times, industria exploatării cânepii în scop recreațional a ajuns la 10 miliarde de dolari, deși doar două state din SUA au legalizat cannabis-ul în acest scop. Cânepa a ajuns cea mai cultivată plantă din SUA, după porumb. Companiile din domeniu prosperă, iar alte companii cu reputație mondială în diverse domenii au devenit interesate să exploateze noile oportunități.

Sfârșitul demonizării consumului de cannabis pare din ce în ce mai aproape. Interzis începând cu anii 30 de instituțiile de forță ale statelor, acum legalizarea cannabisului pare o opțiune mai sigură de eliminare a cartelurilor drogurilor, care au obținut sume uriașe de bani nefiscalizați din cultivarea ilicită, la care s-a adăugat nivelul de violență asociat acestui comerț ilegal. Acum statele nu se dau în lături să obțină bani din impozitarea culturilor legale, iar banii sunt din ce în ce mai mulți.

În decembrie 2012, statele Washington și Colorado au legate consumul și cultivarea cannabis-ului, chiar dacă la nivel federal acest lucru a rămas ilegal. În pofida șicanelor unor instituții federale, imediat a apărut o nouă industrie care a ajuns la 10 miliarde de dolari în numai șase ani. Războiul pare pierdut și la nivel federal, întrucât majoritatea statelor americane iau în serios decriminalizarea cultivării. În decembrie 2013, Uruguay a devenit prima țară din lume care a legalizat cultivarea și comercializarea din care a făcut un monopol de stat profitabil. Uruguayenii își pot cumpăra de la farmacie o cantitate de câteva grame de cannabis pe lună la prețul de numai un euro gramul.

O afacere respectabilă

În toamna trecută, modelul a fost urmat de alte două state: Canada și Africa de Sud. Potrivit Bloomberg, canadienii au cumpărat, în numai două săptămâni de la legalizare, cannabis în valoare de 41 milioane de dolari. Compania Deloitte estimează potențialul pieței între 5 și 8,7 miliarde de dolari anual. Mexicul, o țară profund afectată de activitatea cartelurilor drogurilor, ia în considerare măsuri similare privind cannabis-ul. Argumentul forte este faptul că aceste carteluri au înregistrat deja pierderi importante după ce practic au fost scoase de pe piața din Statele Unite de către producătorii autohtoni legali.

Citește și: Anunţ: Vom cultiva marijuana pentru export

Marile companii nu se mai feresc deja de asocierea cu noua ramură a economiei. Coca-Cola a anunțat în septembrie că intenționează să producă băuturi care să conțină canabidol, una din substanțele conținute de cânepă care are proprietăți antiinflamatoare, analgezice, antivomitive și antiepileptice. În decembrie, au apărut informații legate de faptul că Marlboro vrea să achiziționeze cu 2 miliarde de dolari pachetul majoritar de acțiuni a unei firme canadiene de prelucrare a cânepii. De asemenea, concernul AB InBev, cel mai mare producător de bere din lume, a inițiat discuții cu o companie canadiană pentru producerea de băuturi non-alcoolice care să conține cele două substanțe active din cannabis, tetrahydrocannabinol (THC) și cannabidol (CBD). Cele două companii vor investi fiecare câte 50.000.000 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel