Bani de conductă. Transgaz obţine o finanţare importantă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Hub de gaze în România!
Hub de gaze în România!
Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă companiei Transgaz 50 de milioane de euro pentru finanţarea unei noi conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport de gaz, cât şi cu coridorul BRUA, făcând astfel legătura între sistemele de transport din Europa de Sud-Est şi Centrală şi Europa de Vest, informează luni Ministerul Economiei.

Tranzacţia este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker".

"Împrumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Europa, permiţând valorificarea resurselor de gaze off-shore. Noua conductă va lega resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport de gaz, cât şi cu coridorul BRUA. Este vorba despre un proiect ce implică construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, împreună cu infrastructura necesară la sol. Este un angajament ferm în ceea ce priveşte securitatea energetică a României şi o dovadă a capacităţii României de a dezvolta şi implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra întregii Uniuni Europene", a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Resurse de gaze naturale

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Europene de Investiţii, vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a afirmat că acest proiect, susţinut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în Uniunea Europeană, consolidează legăturile cu reţeaua de transport de gaze din Europa de Vest şi, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze, iar în plus va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetăţenilor şi economiei UE.

Citește și Conducta BRUA va fi gata la anul, dar nu are nicio legătură cu gazele din Marea Neagră

"Este o altă cărămidă în construcţia Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă şi mai sustenabilă. De asemenea, este o veste bună pentru consumatorii care vor vedea în cele din urmă că facturile pe gaz scădea", a susţinut vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

Proiectul BRUA

"Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanţare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane de euro fiecare pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanţă strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul Naţional de Transport al gazelor şi transportat pe piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze către România şi UE şi pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români. Sprijinul financiar al BEI va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naţionale de transport al gazelor", a menţionat, la rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel