Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
"Este o problemă a autorității locale. Primăria municipiului București are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că eu unul, personal, am chemat încă de anul trecut, de când am preluat guvernarea, Primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut.
L-am chemat, după aceea, văzând care este situația, pe domnul primar împreună cu cei responsabili, să vină la nivelul Guvernului și să prezinte un plan concret prin care putem să rezolvăm această situație de sistem din Capitală. Până în momentul de față, soluțiile sunt fie să ridicăm noi plafonul de îndatorate, fie să dăm banii de la buget. Or banii de la buget să îi dăm pentru o autoritate locală care putea până în acest moment să rezolve problema, cu certitudine nu îi vom da. Și sunt și alte localități din țară care sunt într-o situație financiară mult mai dificilă decât Capitala”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit premierului, soluția în momentul de față este ridicarea plafonului, iar apoi „să rezolve problema la nivelul autorității locale”.
Avertismentul celor de la ELCEN
În acest timp, ELCEN a avertizat că bucureștenii ar putea să rămână fără lumină şi căldură, chiar înainte de venirea iernii, compania neavând, în acest moment, bani să plătească tot gazul și curentul electric de care locuitorii Capitalei au nevoie. ELCEN trebuie să primească peste 700 de milioane de lei de la Termoenergetica, bani pe care Termoenergetica nu îi are. În aceste condiții, pentru producerea de energie electrică, ELCEN consumă gazele pe care le-a înmagazinat, anii trecuți, în depozitul propriu. Dar cantitatea este limitată și acoperă doar necesarul până în luna decembrie, cel târziu ianuarie 2023.
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, avertizează că este posibil să nu poată trece iarna: gazul ieftin alocat prin OUG 27 este doar pentru o mică parte din consum, și pentru tot gazul, inclusiv cel scump, trebuie să plătească în avans, deși, dacă este prea scump, compania ar putea să oprească și producția de energie electrică, pentru că și ea devine prea scumpă.
Pe de altă parte, compania are deja de primit, în prag de iarnă, peste 700 de milioane de lei de la Termoenergetica pentru energia termică livrată și neplătită, iar suma ar putea crește. Termoenergetica nu are bani, și cere de la Primăria Capitalei, care nu mai are nici ea bani după ce a plătit integral subvenția, și îi cere de la Guvern.
ELCEN a semnat cu Romgaz un contract pentru furnizarea de gaze naturale DOAR pentru producerea de energie termică pentru populație pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Prețul pe care îl plătește ELCEN în momentul de față către ROMGAZ este cel stabilit de OUG 27/2022, adică 150 de lei, însă doar pentru componenta de energie termică pentru populație.
Nicușor Dan: M-aș bucura să primim bani
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că şi-ar dori ca Bucureştiul să primească bani la rectificarea bugetară, dar că agreează şi varianta ridicării plafonului de îndatorare pentru Capitală, astfel încât să poată fi achitată datoria companiei Termoenergetica faţă de ELCEN. Potrivit edilului general, PMB ar avea nevoie de bani în decurs de una-două luni.
"Rectificarea este decizia Guvernului. Eu m-aş bucura să primim bani la rectificare, aşa cum alţii în situaţia noastră au primit anul trecut şi probabil că vor primi şi în anul acesta. Dacă nu, pentru Bucureşti, tocmai pentru că am putea să facem un pas înainte, să mergem pe modernizare, pe investiţii din bani europeni, suntem gata să împrumutăm banii aceştia. Trebuie doar ca Guvernul să ne ridice plafonul", a spus el, pentru Profit News.
Nicuşor Dan a subliniat că Municipiul Bucureştiul a primit de la Guvern "mult mai puţini bani" decât celelalte localităţi din România care au sisteme centralizate de încălzire. "În linii mari, Bucureşti are 550.000 de apartamente, cât au toate celelalte localităţi împreună. Bucureşti a primit 15-20 de milioane cu totul, iar celelalte localităţi împreună 800 de milioane. Aceasta este disproporţia. Eu cred că ar fi fost firesc ca o subvenţie comparabilă să vină pentru Bucureşti. Dar pentru că Bucureşti are o posibilitate de a se îndatora şi pentru a - în sfârşit - ajunge la zero cu problema termoficării, care să permită şi Termoenergeticii şi ELCEN-ului să facă investiţiile necesare, şi eu şi reprezentanţii Consiliului General suntem de acord cu această soluţie a ridicării plafonului de îndatorare şi a împrumutului de către Bucureşti", a precizat primarul general.
Măcar să ne putem împrumuta
Nicuşor Dan a reamintit că de sistemul de termoficare depinde şi alimentarea cu energie electrică a Capitalei. "Măcar să ne putem împrumuta. E foarte important. (...) Aşa cum este sistemul energetic naţional în acest moment, dacă CET-urile ELCEN nu produc energie electrică, este foarte dificil ca această energie electrică să fie compensată din alte surse. Noi cu acest sistem, Termoenergetica + Elcen, suntem cu un oarecare minus, care vine din istorie. Avem o oportunitate extraordinară, Fondul de modernizare, prin care putem să luăm bani europeni pentru modernizarea producţiei, a transportului şi a distribuţiei. Trebuie doar să ajungem la zero, ca aceste companii să fie viabile", a spus el.
Nicuşor Dan a reiterat că Municipalitatea a plătit în perioada 2011-2020 aproximativ 700 de milioane de lei pe an pentru termoficare, dar că în 2021 suma a crescut la 950 de milioane de lei, iar în 2022 Primăria trebuie să achite 1,5 miliarde de lei. "Problema e că e o diferenţă între tariful real şi tariful stabilit de ANRE (...) şi aceste diferenţe sunt cam de 120 de milioane în 2020; 240 de milioane în 2021; 300 de milioane în 2022, care ne duc undeva la 600 de milioane de lei. Aceste diferenţe se duc şi într-o datorie a Termoenergeticii către Elcen şi într-o datorie a Elcen mai departe către Romgaz", a spus primarul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...