Bani de la stat pentru români! Cine poate intra în posesia lor
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Alocaţiile de stat pentru copii plătite au totalizat 586,91 milioane de lei
Alocaţiile de stat pentru copii plătite au totalizat 586,91 milioane de lei
Un nou ajutor de la stat prevede acordarea de mai mulți bani pentru o anumită categorie de români.

Cei care adoptă copii, indiferent dacă vorbim de o persoană singură sau de o familie, beneficiază, după cum stabilește legislația în vigoare, de un concediu de acomodare și de indemnizația aferentă, valoarea lunară a acesteia fiind stabilită la 1.700 de lei.

AFM aprobă o finanţare de 2,4 milioane de lei! Află unde se duc banii

Totuși, persoanele singure ce adoptă unul sau mai mulți copii s-ar putea bucura de o indemnizație cu o valoare mai mare decât cea din prezent, dar pentru o perioadă mai scurtă, potrivit unui proiect legislativ ce a trecut tacit de senatori.

Măsura ce ar putea stimula adopțiile făcute de persoanele singure se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea art.50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, document ce a fost adoptat de Senat.

Pentru a se putea aplica, însă, modificările trebuie să treacă și de Camera Deputaților. Legea astfel adoptată trebuie să fie promulgată de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

În esență, documentul prevede, printre altele, că cei ce nu sunt căsătoriți și care vor să adopte un copil vor primi un concediu de acomodare mai scurt decât în cazul familiilor adoptatoare, dar vor beneficia de o indemnizație mai mare.

O nouă taxă. Primăria capitalei caută bani pentru Glina

Concret, persoanele singure vor putea beneficia, dacă măsurile din proiect vor ajunge să se aplice, de un concediu de acomodare de numai șase luni. În prezent, atât cei singuri, cât și familiile care adoptă un copil beneficiază de un concediu de acomodare de cel mult un an.

În ceea ce privește indemnizația aferentă concediului de acomodare, aceasta ar urma să fie calculată altfel decât se întâmplă în prezent. Mai exact, indemnizația pe care o vor primi persoanele singure ce adoptă un copil va reprezenta 85% din media veniturilor nete obținute în anul anterior adopției.

În momentul de față, indemnizația pentru aceste persoane este calculată în funcție de indicele social de referință (ISR) și are aceeași valoare cu cea destinată familiilor adoptatoare, și anume este 1.700 de lei, adică 3,4 ISR.

Totuși, după cum se precizează în inițiativa legislativă, indemnizația de acomodare va fi plafonată. Concret, ea nu va putea fi mai mică decât indemnizația din prezent (1.700 de lei) și nici nu va putea depăși valoarea de 8.500 de lei.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...


pixel