Bani de liceu. Când trebuie depuse cererile. Vești proaste pentru elevi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lipsa fondurilor necesare a impus o decizie dureroasă
Lipsa fondurilor necesare a impus o decizie dureroasă
De fapt sunt două vești: una bună și una proastă pentru elevi. 

Să începem cu cea bună. Și în 2022, liceenii care provin din familii cu venituri reduse pot obține un ajutor financiar pentru continuarea studiilor. Valoarea ajutorului este de 250 de lei pe lună. Cererile pentru obținerea ajutorului se vor putea depune începând de joia viitoare.

După cum apare într-un document recent al autorităților, “în anul şcolar 2022 - 2023, Ministerul Educaţiei va continua derularea Programului naţional de protecţie socială «Bani de liceu», conform legislaţiei în vigoare”.

Astfel, potrivit HG 1.488/2004, elevii care se află în întreținerea familiilor cu venituri reduse pot cere un ajutor bănesc de 250 de lei pe lună. Limita venitului brut lunar pe membru de familie pentru care se acordă ajutorul, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, este de 500 lei, scrie Avocatnet.

În acest an, depunerea cererilor pentru obținerea acestui ajutor se poate face, la fiecare școală în parte, în perioada 15 septembrie - 25 septembrie. Apoi, în data de 17 octombrie se afișează online lista beneficiarilor. Între 18 și 21 octombrie se vor putea depune contestaţiile, iar între 22 și 25 octombrie, acestea vor fi rezolvate.

Pentru a obține banii de la stat, elevii au nevoie de declarații notariale privind lipsa veniturilor în cazul membrilor majori ai familiei, acte care, începând din acest an și în baza unui ordin al ministrului justiției, vor fi scutite de plata onorariilor notariale.

Vestea proastă

Vestea proastă este că, din lipsă de fonduri, Ministerul Educaţiei a decis să taie bursele sociale copiilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

Potrivit Ordinului de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, obținut de Edupedu.ro, elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate vor rămâne fără bursele sociale.

Până acum, elevii din mediul rural care mergeau la liceu într-o altă localitate, deoarece nu aveau posibilitatea de a studia într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social. Acordarea banilor nu era condiţionată de venitul net lunar al familiei.

Măsura fusese introdusă în 22 decembrie 2021, prin ordinul de ministru 5.870/2021. Valoarea bursei sociale este de 200 de lei pe lună.Acum, chiar la început de an şcolar, elevii au primit o veste proastă.

„Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, se arată în Ordinul de ministru din 7 septembrie 2022.

Citește și Se majorează aceste ajutoare de la stat. Deputații au aprobat mărirea

Persoanele cu au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, se arată într-o propunere legislativă adoptată deja de senatori și care a primit și votul decisiv din Parlament, cel al deputaților.

Potrivit propunerii legislative care urmează să ajungă, spre promulgare, pe masa președintelui țării, cuantumul indemnizației de șomaj se va majora și va ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an.

Cum se calculează

Potrivit prevederilor în vigoare stabilite în Legea nr. 76/2002, valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, ceea ce înseamnă că persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel