Bani din PNRR. Ciolacu: Nu renunţăm la niciun cent din aceste fonduri
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Euro
Euro
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că totul se va recupera în ritm alert, pentru ca România să încaseze banii alocați.

"Salut anunţul Comisiei Europene privind aprobarea cererii de plată nr. 2 din PNRR. În urma eforturilor ministrului Investiţiilor şi Proiectelor europene din ultima săptămână am reuşit să reducem suma reţinută din această tranşă de la 150 de milioane la doar 50 de milioane de euro. Însă, aşa cum am spus şi astăzi la reuniunea Consiliului Interministerial de Coordonare a PNRR, nu renunţăm la niciun cent din aceşti bani! Sunt două jaloane întârziate pe energie pe care le vom recupera într-un ritm extrem de alert, astfel încât România să încaseze toţi banii alocaţi!", a scris Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reformele, mai importante decât vacanțele

Subliniind că prioritatea momentului o reprezintă finalizarea tuturor jaloanelor din cererea de plată numărul trei, el a anunțat că ”mâine vom mai face un pas şi vom vota în Parlament reforma pensiilor speciale". Premierul a atras, de asemenea, atenția că "vara aceasta reformele au prioritate în faţa vacanţelor pentru angajaţii de la stat!"

În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu a anunțat că, în privința restructurării facilităţilor fiscale, nu vor fi luate decizii "pripite". "În primul rând, nu o să iau o decizie împreună cu dumneavoastră astăzi, aici. În al doilea rând, am avut deja o discuţie cu reprezentanţii constructorilor şi n-am ajuns la această decizie. În al treilea rând, avem facilităţi de 72 de miliarde. Suntem singurul stat european, avem un sistem fiscal unde nu există cotă unică. Avem 16, 5, 3, 8, 9. Nimeni nu mai ştie. Cota unică e cota unică. De aceea, se numeşte cotă unică, că altfel îi spuneam cotă diferenţiată, nu cotă unică. Nu e o perioadă foarte uşoară să vii cu măsuri fiscale, pentru că niciodată în perioade de criză, cu toate că am început să o depăşim, dar n-avem încă o creştere economică majoră, n-am intrat în recesiune faţă de alte state europene şi menţinem trendul. Trendul şi de la Banca Mondială, şi de la FMI, şi de la Banca Naţională este că vom închide cel puţin cu un 3% creşterea economică. Deci, România nu va intra în recesiune", a spus Ciolacu, după o întâlnire de lucru cu ministrul Educației, Ligia Deca.

Nu luăm decizii pripite 

El a menţionat că este foarte greu să se intervină în mediul privat, mai ales fără dialog. "Avem nişte reforme de implementat, mai uşor le spunem jaloane. În acele reforme avem şi începerea să scoatem aceste excepţii, fiindcă nu mai creezi un climat concurenţial. Excepţiile sunt într-un moment critic, vin şi sunt pe o perioadă determinată. Nu poate să devină o excepţie, o regulă, că, de aceea, se numeşte excepţie. Facem o analiză, nu luăm decizii pripite. Le discutăm în coaliţie cu specialiştii", a transmis prim-ministrul, întrebat dacă va exista o discuţie de eliminare a facilităţilor fiscale pentru cele două domenii.

Ciolacu a evidenţiat că vor exista discuţii cu constructorii, cu IT-iştii şi cu toţi cei care beneficiază de excepţii fiscale şi s-a declarat convins că va fi găsită cea mai bună soluţie. "Dar eu, Marcel Ciolacu, nu o să iau deciziile până când nu stau de vorbă cu actorii importanţi din fiecare domeniu", a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că un plan de măsuri pentru încasări suplimentare la bugetul de stat va fi prezentat în curând şi a subliniat că restructurarea facilităţilor fiscale este obligatorie. El a făcut referire la sectorul construcţiilor şi sectorul IT.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel