Bani pentru bonă. Ce trebuie să știe părinții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Trebuie depuse o serie de documente
Trebuie depuse o serie de documente
Începând de luni, părinții vor putea solicita de pa primării bani de bonă pentru copiii mici, în baza legii ce intră duminică în vigoare. Ce demersuri trebuie întreprinse în acest sens. 

1. Părinții trebuie să ia legătura cu reprezentanții primăriei din localitate, acordarea ajutorului fiind o decizie la nivel local: primăria alocă banii necesari la bugetul local și tabilește o metodologie locală pentru aplicarea legii.

2. Documentele necesare:

- cerere pentru acordarea ajutorului;

- copie a documentului de identitate al părintelui;

- copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul;

- copia documentului ce atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (dacă e cazul);

- adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele șase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc; sau:
- în cazul persoanelor care desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, declarația fiscală prevăzută de lege (declarația unică pentru persoanele fizice);

Citește și Afacerea care câștigă în pandemie peste orice așteptări

- în cazul șomerilor, documentele de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă din care reiese calitatea de șomer și faptul că n-au refuzat locuri de muncă;

- copia documentului în baza căruia se desfășoară activitatea de bonă (contractul individual de muncă al bonei, ce este încheiat cu firma care a angajat-o să presteze serviciile, sau documentul din care reiese că bona lucrează ca persoană fizică autorizată).

3. Documentația se depune la serviciul public de asistență socială al primăriei.

4. Dispoziția se comunică în zece zile lucrătoare de la emitere, iar banii se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca. Banii sunt plătiți fie prin mandat poștal, fie într-un cont bancar, după cum preferă părintele.

Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei (banii care ajung efectiv în mâinile părinților, fără să intre la socoteală taxele pentru venituri). Pentru a calcula venitul lunar net, se ia în calcul media venturilor nete din ultimele șase luni. Ajutorul efectiv este între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel