Bani pentru cei care au grijă de persoanele vârstnice din familie și nu numai. Modelul contractului pentru îngrijitorul informal, în dezbatere publică

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Veşti bune pentru cei care îngrijesc o persoană vârstnică.

Îngrijitorii informali care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, vor putea beneficia de un program de lucru de jumătate de normă și de o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0. 

Citiţi şi: Drone, nanosateliți, sisteme VR şi alte echipamente desprinse din filmele SF, la Bucureşti

Potrivit legii, îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Potrivit Avocatnet.ro, aşa cum apare în Legea-cadru nr. 153/2017, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei. Așadar, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au, în același timp, grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 de lei. Pentru a putea primi această indemnizație, îngrijitorii informali trebuie să aibă un contract încheiat cu serviciul public de asistență socială.

Legea prevede că îngrijitorul informal care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, poate beneficia de program lunar de lucru redus, de o jumătate de normă, cu asigurarea plăţii, din bugetul local, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistenţă socială, a unei indemnizaţii echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu stabilit potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru gradaţia 0, prevederile art. 35 din această lege aplicându-se în mod corespunzător”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, timpul cât îngrijitorii informali au beneficiat de program redus de lucru se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă, pe baza adeverinţei eliberate de serviciul public de asistenţă socială.

 

Modelul contractului, în dezbatere publică

 

Recent, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică "Ordinul ministrului muncii și solidarității sociale nr. 955/19.04.2023 pentru aprobarea modelului contractului încheiat între îngrijitorul informal al persoanei vârstnice dependente și serviciul public de asistență socială". Iată textul ordinului: 

ORDIN

Art.1. Se aprobă modelul contractului încheiat între îngrijitorul informal al persoanei vârstnice dependente și serviciul public de asistență socială, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. (1) În vederea redactării și încheierii contractului pentru îngrijirea informală, serviciul public de asistență socială verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de Legea asistenței sociale nr.292/2011, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările ulterioare, precum și de modelul cadru al contractului, având în vedere, în principal, următoarele elemente:

a) eligibilitatea persoanei vârstnice/persoanelor vârstnice dependente pentru care îngrijitorul informal își asumă prestarea sprijinului pentru activitățile instrumentale ale vieții zilnice, de a primi servicii sociale, ca măsură de asistență socială;

b) eligibilitatea îngrijitorului informal;

c) existența consimțământului persoanei/persoanelor vârstnice cu privire la prestarea acitivităților de îngrijire de către îngrijitorul informal;

d) complementaritatea intervențiilor în vederea implementării planului de intervenție/planului de servicii sociale/planului de îngrijire și asistență al persoanei vârstnice.

(2) Verificarea informațiilor prevăzute la alin.(1) face obiectul investigării cazului, în vederea întocmirii anchetei sociale de către asistentul social angajat/contractat de serviciul public de asistență socială.

(3) În activitatea de documentare în vederea evaluării, asistentul social consultă obligatoriu informațiile din sistemul de asistență socială, registrele/rapoartele/informațiile deținute/comunicate de autoritatea tutelară, de către serviciile publice de asistență socială din alte unități administrativ-teritoriale, de căte furnizorii de servicii sociale care acordă servicii sociale persoanelor vârstnice, precum și Registrul general de evidență al salariaților (Revisal), în condițiile stabilite la art. 11 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

Art. 3. Serviciul public de asistență socială ține evidența contractelor încheiate cu îngrijitorii informali, prin întocmirea unui registru electronic, care poate fi consultat de către serviciile publice de asistență socială din alte unități administrativ-teritoriale.

Art.4. Informațiile rezultate din încheierea și implementarea contractului încheiat între îngrijitorul informal al persoanei vârstnice dependente și serviciul public de asistență socială, sunt monitorizate în cadrul managementului de caz.

Art.5. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Modelul de contract poate fi studiat aici. 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...


pixel