Bani pentru copii. Reguli pentru deschiderea unui cont de economii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tot ce trebuie să știți despre această pușculiță
Tot ce trebuie să știți despre această pușculiță
Despre programul gROwt s-a aflat anul trecut, în decembrie, când guvernul a anunțat că a decis să deschidă conturi de economiii pentru fiecare copil din România. 

Un fel de pușculițe pătrate la trezorerii, din depunerile anuale părinților sau a altor persoane. La rândul lui, statul acordă dobândă și o primă de stat de 600 de lei pentru sumele care, în 12 luni, depășesc 1.200 de lei. Nimeni însă nu va putea umbla la aceste economii până când copiii împlinesc vârsta de 18 ani. Ce trebuie să știți despre conturile Junior Centenar:

1. Un astfel de cont este dobândit de orice copil cu cetățenie română care nu a împlinit 18 ani.

2. Conturile sunt deschise pe numele copiilor, nu pe cel al părinților sau reprezentanților legali.

3. Conform Ordonanței de urgență 104/2018, care reglementează această chestiuni, nici un părinte nu este obligat să depună bani în respectivul cont dar nu poate sau nu vrea. În schimb, pot contribui alte persoane, de la bunici, unchi, mătuși, etc.

4. Limita maximă admisă pentru depunere anuală este echivalentul în lei a 100.000 de euro. Banii pot fi depuși prin virament bancar și/sau mandat poștal.

Citește și Salarii uriaşe! Top 10 meserii plătite regeşte, în România

5. Pentru nici una dintre aceste operațiuni nu se percept comisioane, iar dobânzile și primele de stat nu vor fi impozitate. Nu sunt percepute comisioane pentru niciunele dintre operațiunile derulate prin aceste conturi, conform OUG nr. 104/2018. De asemenea, nu se vor impozita nici dobânzile, nici primele de stat.

6. Cei 600 de lei care reprezintă prima de stat pentru fiecare an în care au fost depuși 1.200 se varsă o singură dată, când depozitul ajunge la termen, mai precis când copilul a împlinit 18 ani și banii pot fi restrași.

7. Ordonanța mai sus menționată prevede situații excepționale când economiile pot fi retrase înainte de termen. Este vorba de probleme de sănătate care pun în pericol viața copilului, de plata cheltuielor de recuperare medicale sau de decesul copilului. La acest capitol legislația nu a fost încă definitivată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel