Bani pentru sectorul agroalimentar, în contextul crizei economice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Rauf Allahverdiyev - Pexels
Foto: Rauf Allahverdiyev - Pexels
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că granturile pentru capital de lucru și microgranturile destinate sectorului agroalimentar vor putea fi contractate începând cu 26, respectiv 27 mai. Banii vin prin Programul Operațional Competitivitate.

Potrivit MIPE, granturile pentru capital de lucru și microgranturile destinate sectorului agroalimentar vor putea fi contractate începând cu 26, respectiv 27 mai.

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID–19, din Programul Operațional Competitivitate este finanțată acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din sectorul agroalimentar. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație.

Pentru acordarea microgranturilor și granturilor pentru capital de lucru, MIPE a pregătit o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri.

Astfel, Măsura 4.1.2 -1 Microgranturi în sumă fixă este destinată structurilor individuale de tipul persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, forme asociative/cooperative. Administrator al schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu agențiile subordonate, respectiv Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR)/Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Micrograntul este în sumă fixă, de 5.000 de euro.

Fonduri alocate sunt în valoare totală de 50.000.000 euro. Pot beneficia de microgranturi: microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa; persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022.

 

Se estimează că vor fi 10.000 de entități beneficiare

 

Măsura 4.1.2 – 2 este destinată IMM-urilor și reprezintă granturi capital de lucru. Administrator al schemei de ajutor de stat este Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE) Fonduri alocate sunt în valoare totală de 250.000.000 de euro, Valoare grantului ce poate fi contractat este de minim 5.000 de euro și de maxim 120.000 de euro Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro; pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro.

Pot beneficia de ajutorul de stat: IMM-urilor, societățil agricole, cooperative agricole, organizații de producători, cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022. Sunt 10.000 de entități estimate să devină beneficiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel