Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Comisia Europeană va propune miniștrilor de finanțe din G7, în această săptămână, reducerea plafonului actual de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, în cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, a anunțat luni comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, potrivit Reuters.
Fără a preciza exact nivelul vizat, oficiali europeni implicați în negocieri au declarat că UE va propune un plafon revizuit de 50 de dolari pe baril.
Întrebat de jurnaliști dacă va face această propunere la reuniunea miniștrilor de finanțe G7 din Canada, Dombrovskis a confirmat: „Da. Este un aspect semnalat de Comisie în contextul pachetului 18 de sancțiuni. Mă aștept ca și ceilalți parteneri G7 să manifeste interes și să urmeze discuții în această direcție.”
Grupul G7 include Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia și Japonia. La reuniunile miniștrilor de finanțe G7 participă și Comisia Europeană, precum și președintele Eurogrupului.
Plafonul de preț a fost stabilit în decembrie 2022 pentru a reduce veniturile Rusiei din exporturile de petrol și, implicit, capacitatea sa de a finanța războiul din Ucraina. Măsura interzice transportul și asigurarea petrolului rusesc pe mare dacă este vândut cu un preț mai mare de 60 de dolari pe baril.
În ciuda restricțiilor, Rusia a reușit să eludeze măsura folosindu-se de o „flotă din umbră” de petroliere neasigurate de companii occidentale, iar petrolul Urals a fost tranzacționat peste plafon pentru mare parte din perioada recentă. Totuși, în aprilie, prețul a scăzut sub 60 de dolari, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei globale, alimentate de noile tarife comerciale anunțate de SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...