Deși prețurile aurului și ale argintului au urmat o traiectorie generală similară în ultimele trei decenii, analiștii Bank of America (BofA) susțin că nu există o cointregrare constantă între cele două metale prețioase. Acest lucru înseamnă că, în general, o strategie de tranzacționare bazată pe revenirea la medie (mean reversion) între aur și argint nu este viabilă.
„În linii mari, aurul și argintul au urmat o traiectorie asemănătoare în ultimii 30 de ani, deși factorii principali care le influențează performanța pot fi diferiți”, menționează BofA.
Totuși, în urma unei analize bazate pe „regresii mobile aplicate pe intervale de cinci ani cu date zilnice de performanță”, banca a descoperit că doar în 20% din această perioadă de referință perechea aur-argint prezintă semne de cointregrare.
Cointregrarea apare în perioade de criză
Această raritate în corelație i-a determinat pe analiști să concluzioneze că „perechea aur-argint nu îndeplinește niciodată criteriile necesare pentru strategia noastră preferată de tranzacționare pe spread-uri”.
Interesant este faptul că BofA a observat că cointregrarea tinde să apară în perioade de turbulențe și incertitudine accentuată pe piețele financiare. Printre aceste episoade se numără:
„Este logic ca cele două metale prețioase să funcționeze ca active de refugiu în perioadele de perturbare a pieței, iar în aceste momente testul de cointregrare pentru pereche este într-adevăr pozitiv”, explică BofA.
Un decuplaj alimentat de factori fundamentali diferiți
În schimb, turbulențele recente, cum ar fi pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina sau alegerile prezidențiale recente, nu au determinat cointregrarea aur-argint, potrivit băncii. Această lipsă de corelare este explicată prin diferențele fundamentale în cererea pentru cele două metale:
Concluzie: Atenție la strategiile pe perechea aur-argint
În concluzie, deși analiștii BofA rămân optimiști în privința aurului, ei descurajează adoptarea unor poziții speculative pe diferențele dintre aur și argint, subliniind:
„Nu vedem nicio dovadă a unei reveniri la medie în cazul perechii aur-argint. De fapt, cele două metale au fost rareori cointregrate, iar relația dintre ele s-a decuplat și mai mult în ultima perioadă.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite şi Ucraina au...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...